4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Çevrecilerden tepki

Erzurum'un İspir ilçesinde 35 kilometre uzunluğundaki Aksu Vadisi üzerine hidroelektrik santral kurulması çalışmaları yerli ve yabancı çevrecilerin tepkisine neden oluyor.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Yılmazer, yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı ve yaban hayvan koruma sahası olan vadiden akan Aksu deresinin kurutulmasına tepki göstererek, “Aksu Vadisine HES yapılması soykırımdır” dedi.
İspir'de 4 köy, 13 mahalle ve 9 mezrayı içerisinde barındıran Aksu Vadisi'nde HES kurulması çalışmaları, Alman ve Karadenizli çevre örgütleri ile bilim adamlarını harekete geçirdi.

Alman Erklarung Von Bern çevre örgütü üyesi ve Çoruh Havzası Türkiye Sözcüsü avukat Zeycan Taşdemir Sarıkız, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyesi ve Eğitim, Enerji, Deprem- Ulaşım Ulusal Çalışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Yılmazer ile Karadeniz ve Çoruh Havzası Çevre Dernekleri başkanları ile çevreciler, Aksu Vadisi'ni kurtarmak için bir araya geldiler.

Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadan yapımına başlanan HES inşaatının durdurulmasını isteyen Prof. Dr. İlyas Yılmazer, birçok endemik bitki türüne ve nesli tükenmekte olan hayvan çeşidine sahip vadiye yapılanı soykırım ve katliam olarak nitelendirdi. İş makinelerinin vadiyi tahrip etmeye başladığını ifade eden Prof. Dr. Yılmazer, “Dili olmayan, meramını anlatamayan soyu tükenmekte olan, bazı duyarlı kesimlerce koruma altına alınan hayvanları ve bitki örtüsü yok etmek üzere bu bölgeye özgü bir katliam işleniyor. Bu katliama soykırım, bunu yapanlara da soykırımcı denir" dedi.

ENDEMİK TÜRLERİNE BÜYÜK ZARAR VERİYOR
Aksu Vadisi'nde yapımına başlanan HES'in bölgedeki doğal ve sosyal yaşamını yok saydığını ifade eden Alman Erklarung Von Bern çevre örgütü üyesi ve Çoruh Havzası Türkiye Sözcüsü avukat Zeycan Taşdemir Sarıkız, doğal yaşamı sona erdirecek olan HES'in bölge insanını göçe zorlayacağı belirtti. Sarıkız, “Aksu Vadisi'ne yapılan HES endemik türlerine büyük zarar veriyor, doğal yaşam alanı etkiliyor bölgede yaşayanları yok saydığı ve sosyal içeriği olmayan bu projenin zararı faydasından fazla" diye konuştu.

Vadilerine yapılan HES'in ÇED raporu alınmadan ve masa başında atılan imzalarla hayata geçirildiğini iddia eden Aksu Köyü Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Yakup Kaplan, doğal yaşamını katledilmesine göz yumulduğunu ileri sürdü. Kaplan, “Bizlere köyünüzü zorunlu olarak terk edin projesi uygulanıyor. Bunu kınıyor ve lanetliyoruz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2009 Cuma 11:52:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?