6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Chat dili Türkçe'yi öldürüyor

Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Funda Kara, günümüzde oldukça yaygınlaşan SMS ve 'Chat' dilinin Türk dili ve kültürünü olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Güneş Vakfı Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Funda Kara, teknolojilerin ithalinin söz konusu unsurların da alınmasını kaçınılmaz hale getirdiğini belirterek, "Bilhassa eğitim seviyesi düşük kullanıcılar tarafından dikkat edilmeksizin birer resim gibi algılanan öğeler klişe ifadelere dönüştürülmüştür. Bu durum İngilizce'nin özellikle kelime kısaltma sayesinde Türkçe'yi etkilemesinin sebeplerindendir. Türkçe'yi kullananlar, ya noktalama işaretlerini ve yazım kurallarını bilmemekte
ya da bunlara uymakla ilgili herhangi bir duyarlılık taşımamaktadırlar. Üstelik açık, anlaşılır, temiz bir Türkçe yerine hecelerin yutulduğu, sokak dili denebilecek söyleşiler tercih edilmektedir" diye konuştu.

TEKNOLOJİLERİN İTHALİ SÖZ KONUSU UNSURLARIN DA
ALINMASINI KAÇINILMAZ HALE GETİRMİŞTİR


Cep telefonu ve genel ağın doğru ellerde doğru bir şekilde kullanıldığında son derece yararlı iki buluş olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Kara, "Dünyanın her köşesinden insanların birbirleriyle iletişim kurması, bilgi ve dostluk, sevinç, üzüntü, sıkıntı gibi duyguları paylaşması, bir şekilde yalnızlıktan kurtulması aslında bulunmaz bir nimettir. Ancak sağduyudan uzak, bilgisiz veya dikkatsiz, kötü niyetli, egolarının ve alışkanlıklarının kölesi olan kişilerin elinde bu nimetler de kültürü ve dolayısıyla
toplumu ağır ağır yok eden bir silaha dönüşmektedir. Ne yazık ki Türk dili ve kültürü de bu olumsuz gidişten ciddi boyutta etkilenmektedir. Türkçe'nin ne kadar kirletildiğini, yıpratıldığını öğrenmek için iletilerden derlenen malzemelere bakmak yeterlidir. Esas itibarıyla Batı kökenli olan cep telefonu ve genel ağ İngiliz mantığına dayalı bir iletişim sistemi kullanmaktadır. Bu sistemi oluşturan öğelerin arasında harf, rakam ve şekillerden meydana gelen çeşitli kısaltmalar ile alfabemizde bulunmayan harf
ve ünlemler sayılabilir. Teknolojilerin ithali söz konusu unsurların da alınmasını kaçınılmaz hale getirmiştir" şeklinde devam etti.
SMS ve Chat dilinin; büyük ölçüde İngilizce'ye dayalı bir işaret dilinin yaygınlaşmasının kişilerin kelime dağarcığının daralmasına, anlama ve yorumlama yeteneklerinin zayıflamasına, deyim ve atasözlerinin yerli yerinde kullanılmamasına sebep olduğunu anlatan Kara şunları söyledi:
"Genel ağ ile cep telefonunun göz ardı edilemeyecek kadar yararları bulunmaktadır. Teknolojinin hemen her alanında kullanılması zamana olan ihtiyacı artırmıştır. Bu açıdan bakıldığında genel ağ ve kısa mesaj dilinin önemli ölçüde tasarrufu sağladığı açıktır. Ayrıca bu imkanlar iletişimde mesafelerin kısalmasına, bilgi alışverişinin daha kolay, daha hızlı yapılmasına ve bunlara bağlı olarak harcamaların önemli ölçüde azalmasına zemin hazırlamıştır."

ARGO VE KÜFÜRE SIK RASTLANIYOR


Kısa mesaj yazarken ve chat yaparken, daha kolay olduğunu düşünerek kullanılan kısaltmaların, aslında çok daha zor olduğunu belirten Kara, "SMS ve chat dilinde noktalama işaretlerine uyulmuyor, açık bir Türkçe kullanılmıyor. Argo ve küfüre sık rastlanıyor. Türkçe'nin ne kadar kirletildiğini görebiliyoruz" dedi.
Yrd. Doç. Kara, SMS ve chat diliyle ilgili yaptığı araştırmasında yer alan kısaltmalar ve anlamlarıyla ilgili olarak şu ilginç örnekleri de verdi:
<<(*I*)>> Astronot giysili Mustafa Topaloğlu
/;-D...., Mükremin Ağabey ve tesbihi
C|:-= Charlie Chaplin
:-)== Arnold Schwarzeneger
\ | =/ / George Bush
10x Thanks-Teşekkürler
2B|2B To Be or Not To Be-Olmak ya da olmamak
DYHABF Do you have a boy friend-Erkek arkadaşın var mı?
7:-) Fred Çakmaktaş
:-.) Madonna

İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 12:47:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?