6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Çiftçinin refah düzeyi artacak

Erzurum Valisi Sami Bulut, Kuzey ilçelerinde uygulanacak meyvecilik projesi ve koyunculuk alanında yapılacak çalışmalarla bölge çiftçisinin refah düzeyinin yükseltilmesine çalışacaklarını belirtti.


Erzurum Valiliği koordinatörlüğünde hazırlanan meyvecilik ve koyunculuk projelerinin tanıtım toplantısı Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası salonunda yapıldı. Vali Sami Bulut, Erzurum’un tarım ve hayvancılık konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Bölgede koyunculuk alanında istenen gelişmenin sağlanamadığını ifade eden Vali Sami Bulut, “Yıllardır gelişen ve değişen teknolojiye rağmen maalesef koyunculuk binlerce yıl önce nasıl bir yöntem uygulanıyorsa aynı yöntemle yapılıyor. Sığırcılık konusunda önemli mesafe alınmış, sayı olarak ilimizdeki potansiyeli azalmasına rağmen verimlilikte önemli gelişme sağlanmış.

Koyunculukta bunu göremedik Geliştireceğimiz projeyle sığırcılıkta olduğu gibi koyunculukta da böyle bir mesafe alınacağını ümit ediyorum. Çiftçimizi, üreticimizi, teknolojik gelişmelerle buluşturmak ve onların refah seviyesine yükseltmek için ne yapabiliriz bu konuda çalışacağız.”dedi.


Kuzey ilçelerinde yapılacak meyvecilik projesi hakkında da bilgi veren Vali Bulut, şunları ifade etti. “Oltu, Olur, Narman, Uzundere, İspir, Pazaryolu ve Tortum ilçelerinde iklim müsait. Buralarda dut, kiraz ve ceviz üretimi yapılacak. Yeterli potansiyel var, arazi var, bu konuda bize yardımcı olacak bilim adamı, araştırmacı, mühendis var, toprak var, çiftçi var niye biz helva yapmıyoruz. İnşallah bundan sonraki kış döneminde meyvecilik konusunda alan çalışmasını, masa başı çalışma yapacağız. Bahar ayında da bölgede kiraz, ceviz ve dut fidancılığı konusunda önemli adım atacağız.”
Koyunculuğun geliştirilmesi için de uygulanacak Romanov koyun türüyle ilgili Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayını iyi değerlendireceklerini ifade eden Bulut, iki proje konusunda da çalışmaların büyük bir hızla yapılacağını anlattı.
Erzurum’da uygulanacak projelerin önemli olduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, her iki projenin de bölgenin kalkınmasına faydalı olacağını belirtti. Prof.Dr. Koçak, meyvecilik konusunda üretilecek, dut, ceviz ve kirazın sağlık açısından faydaları hakkında da bilgi verdi. Koçak, iki projenin de köyden kente göçü azda olsa engelleyeceğini kaydetti.
TAGEM Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak, tarımsal araştırmaların önemini anlattı. Tarımın Türkiye’de önemli bir sektör olduğunu ifade eden Burak, son yıllarda araştırma çalışmalarına büyük ağırlık verdiklerini bildirdi. Yaptıkları çalışmalarla hem tarım sektöründeki refahı yükseltmeyi hedeflediklerini hem de uluslar arası pazarda rekabetçi konuma gelmeyi planladıklarını ifade eden Burak, bu konuda araştırma projelerine destek vermeye devam edeceklerini belirtti.
Hayvancılık konusunda önemli potansiyele sahip olan Erzurum’da sığırcılıkta istenilen hedefe ulaşıldığını ancak koyunculukta beklenen gelişmenin sağlanamadığını vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mükerrem Kaya ise “Ülkemizde koyunculuk pek arzu edilen noktada değil, koyunculuk ihmal edilmiştir.”dedi.
Prof.Dr. Kaya, fakültenin zootekni bölümünde uygulanan Romanov cinsi koyunculuk projesinin artık sahaya çıkarılacağını ve bölgede uygulanacağını bildirdi. Meyvecilik konusunda da önemli gelişmeler sağladıklarını belirten Prof.Dr. Mükerrem Kaya, Erzurum’da 17 üreticinin sertifikalı organik tarım yaptığını bildirdi.
Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan’ın konuşmasından sonra öğretim üyeleri, Erzurum’da uygulanacak iki ayrı proje hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdiler.
Projelerin tanıtım toplantısına, Vali Sami Bulut, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hikmet Koçak, TAGEM Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak, ETSO Başkanı Muammer Cindilli, bürokratlar, ziraat mühendisleri ve tarım kuruluşlarında çalışanlar katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:37:32
Güncelleme :18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:43:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?