7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

'Çilekçibaba'dan Oltu'ya ahududu

Oltu ilçesi ve yöresinde Çilekçi Baba adıyla tanınan ve Ali Rıza Kaya(70), bölgede ‘Ahududu’ meyvesini fidan şeklinde üretip yaymaya çalışıyor.

Uzun yıllar Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde dolaşan Kaya, memleketi Oltu’ya döner-dönmez oralarda gördüğü çilek meyvesini kendisine ait arazi de sera kurmak suretiyle üretmeye başlamış. Başta eleman olmak üzere yaşadığı birçok sıkıntıya rağmen örnek bir meyve-sebze bahçesi kurarak Doğu Anadolu Bölgesi’ne çilek meyvesini tanıtan Kaya, şimdi de Hollanda, Danimarka, ABD ve Yalova’dan getirdiği 11 çeşit ahududu bitkisini bölge ile tanıştırmaya çalışıyor.

Ahududu bitkisinin yanı sıra binlerce meyve ağacı bulunan 35 dönüm üzerine kurduğu meyve-sebze bahçesinde organik tarım yaptığını ifade eden Ali Rıza Kaya, “Yıllardır kendi çaba ve gayretim ile 35 dönüm arazi üzerine kurduğum bahçede meyve ve sebzecilik yapıyorum. Yıllar önce yurt dışından getirdiğim çilek fidelerini tüm bölgeye dağıtarak yayılmasını sağladım. Bahçe ve meyveciliğe karşı büyük bir hevesim var. Yıllarca Avrupa’nın birçok ülkesini dolaştım, çok araştırma yaptım. Kimseden bir kuruş destek almadan bu işi gücüm yettiğince yapmaya devam edeceğim. Şimdi de yine yurt dışından değişik ülkelerden getirdiğim ahududu bitkisini tanıtıp yaymaya çalışıyorum. Ürettiğim ahududu, gül, erik, vişne ve frenk üzümü fidanlarını pazarda satarak bu işle uğraşan, bahçesi olan herkese yardımcı olmak istiyorum. Meyve bahçesi olanlara ve başka isteyen herkese bahçemde bulunan her meyvenin fidanından verebilirim.” dedi.

Meyve fidanlarını 50 Ykr’tan başlayıp çeşidine göre 2 YTL’ye kadar sembolik fiyatlara sattığını belirten Çilekçi Baba Ali Rıza Kaya, organik olarak ürettiği meyve ve sebzelerin Avrupa’ya gönderilmesi halinde büyük rağbet göreceğini iddia etti.

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2008 Perşembe 17:28:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MERYEM TURHAN IP: 85.110.197.xxx Tarih : 18.04.2008 12:35:16

çilekçi babaya teşekkür ederiz güzel memleketimizde bu tür gelişmeler olması bizim için gurur verici