7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

'Cimcime Sultan'ın kitabesi bulundu

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kentin en işlek semti olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde 'Cimcime Sultan' olarak bilinen kümbetin çevresindeki ev ve işyerlerini 800 bin YTL ödeyerek istimlak etti. Yıkımla birlikte çevresi açılan ve adeta gün yüzüne çıkan kümbetin kuzey tarafında da üzeri taşlarla örülmüş Arapça yazılı kitabesi bulundu.

Önümüzdeki yıl restorasyonu yapılacak olan kümbetin kitabesini inceleyen Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, kitabeye göre kümbetin asıl isminin 'Hencal' ya da 'Henkal' olduğunu belirledi.

Taşlar ve çevresindeki yapılaşma nedeniyle kitabenin ciddi zarar gördüğünü ifade eden Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, incelemelerinin devam ettiğini kümbetin gerçek ismini belirleyeceklerini dile getirdi.

Yüzyıllara meydan okuyan kümbetin kitabeye göre 1304 yılında yapıldığını kesinleştirdiklerini anlatan Doç. Dr. Yurttaş, "İlhanlı dönemine ait bu mekan Erzurum tarihi açısından çok önemli. Kitabesi yüzyıllardır karanlıkta kalan bu esere büyük ihtimalle halk rivayetlere dayanarak 'Cimcime Sultan' ismini koymuş ve günümüze kadar ulaşmış. Ancak gerçek adını bulmak bizi çok sevindirdi. Burada Ahmet isimli bir şahsın kızına ait olduğunu belirlediğimiz bir mezar var. Bu arada kümbetin şimdiye kadar net olarak bilinmeyen yapılış tarihi de ortaya çıkmış oldu. Arkadaşlarımla birlikte sürdürdüğümüz bu çalışma için 'Yeni bir ad, yeni bir tarih' başlıklı bilimsel makale hazırlayacağız" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 12:53:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?