4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

ÇOKAB Oltu'da toplandı

Çoruh Havzası Kalkınma Birliği’nin (ÇOKAB) 4. olağan meclis toplantısı Erzurum’un Oltu ilçesinde yapıldı. Oltu Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen toplantıya Oltu, İspir, Tortum ve Yusufeli havzasında yeralan toplam 21 belediyenin başkan ve yöneticileri katıldı.


ÇOKAB Yönetim Kurulu Başkanlığına tek aday olarak gösterilen Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, 2007 yılının Haziran ayında kurulan ve merkezi Oltu olan Çoruh Havzası Kalkınma Birliği’nin geçen kısa süre içerisinde bir hayli mesafe aldığını belirtti.


Başkan Ziyrek, yaptığı konuşmada içerisinde 21 belediye olan büyük bir kuruluş olduklarının altını çizdi ve ÇOKAB üyelerine yönelik “Ankara’dan bakıldığında oldukça ciddiye alınan bir birliğimiz olmasına rağmen, maalesef iç bünyemizde bizlerin böylesine güzel bir oluşuma gereken ilgi ve yaklaşımı göstermediğimizi düşünüyorum.” şeklinde serzenişte bulundu.


Geçen süre zarfında ÇOKAB’ın ileriye dönük olarak ciddi projeler hazırladığını aktaran Ziyrek, Oltu, İspir, Tortum ve Ardanuç ilçelerine yapılması planlanan katı atık düzenli depolama tesisi ilk sırada yer aldığı belirtti.


Birliği kuruluş aşamasından beri takip ettiğini belirten Oltu Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran ise “Bu birlik sayesinde Çoruh Havzası’nın kaderi daha bir olumlu yönde şekillenebilir. Bölgenin kalkınmasına önayak olabilecek bir oluşum olmasının yanında birlik ve beraberliğin tesis edilmesinde de ÇOKAB üzerine büyük görev düşüyor. Birlik olmak birlikte düşünmek demektir” dedi.


Kuruluşundan bugüne ÇOKAB’ın geldiği nokta hakkında üyelere bilgiler veren Birlik Müdürü Cafer Yakupoğlulları ise başta ÇED raporu alınarak ihale aşaması kadar gelen katı atık düzenli depolama tesisi projesinin hangi aşamada olduğunu anlatan bir konuşma yaptı. İspir ve Tortum’a kurulması düşünülen katı atık düzenli depolama tesisinin rantbal olmayacağı görüşüne açıklık getiren Birlik Müdürü Yakupoğulları, “Tesislerin belirlenen yerlerde kurulması mali açıdan bir sorun olacakmış gibi görülse de, yaptığımız hesaplar neticesinde teknik açıdan uzun vade de daha makul olacağı görülmektedir.”diye konuştu.


Birliğin çalışmaları hakkında da bilgiler veren Yakupoğulları gelinen süreci masaya yatırarak ÇOKAB’ın önünün açık olduğunu ve Birliğe üye belediyelerin yeterli katkıyı sağlamaları gerektiğinin altını çizdi.
Bu arada İspir’in Çamlıkaya Belde Belediyesi’nin ÇOKAB’a katılma talebide görüşülerek oy birliğiyle karara bağlandı.


Meclis toplantısında ÇOKAB başkanlığı için seçim de yapıldı. Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek’in tek aday olarak katıldığı seçim sonunda yeniden başkanlığa getirilirken, Uzundere Belediye Başkanı M.Halis Özsoy ve Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak başkan vekilliğine seçildiler.


Birliğin encümen üyeliklerine ise Eyüp Aytekin (Yusufeli), Yıldırım Demir (Ardanuç), Hasan Çakmak (Tortum), Karabey Eroğlu (Bağbaşı), Osman Çakır (İspir), Y.Ahmet İşleyen (Narman), Rüstem Polat (Olur) seçildi.
 

İha
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2009 Pazartesi 13:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?