4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Cumhuriyetin ilk sadası

Kuvayi Milliye ve Milli Mücadelenin Örgütlenmesinin 90.yıl etkinlikleri kapsamında hazırlanan “Cumhuriyetin ilk sadası” oyununun galası yapıldı.

Devlet Tiyatroları Salonu’nda dün akşam sahnelenen oyun salonu tamamen dolduran davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Bugün ve yarın da iki özel temsil olarak oynanmak üzere hazırlanan “Cumhuriyetin ilk sadası” adlı oyunu Asiye Demet Çizmeli, Barış Pınar Çelebioğlu yazdı, Mehmet Yıldız yönetti.

Dekor-Kostüm Tasarımı: Suzan Kara, Işık Tasarımı:Duran Güngör , Müzik: Selçuk Yılmaz, Dans ve Hareket Düzeni de Sezai Yılmaz’a ait olan oyunda, rol alan Devlet Tiyatrosu Sanatçıları şöyle: Mustafa Kemal:İrfan Kılınç, Mazhar Müfit:Ferdi Dalkılıç,Kazım Karabekir Paşa: S. Cem Şener, Suna:İrem Güler, İbrahim Süreyya: Sezai Yılmaz, Rauf Bey:Emre Yılmaz, Hüsrev Bey:Ayhan Aksakallı, Hoca Raif:İrfan Buzcu, Cevat Bey: Melih Karaman, Nine F. Ayçin Güvercin, Küçük Kazım:Engin Adım, Süleyman Necati :Taner Köse, Rawlinson:Mehmet Yıldız, Ali Çavuş:Arif Atalay, Dede: Suat Süren, Saf Oğlan:Rojhat Özsoy Asker:Cengiz Özkan, Zübeyde Hanım:Kübra Tığtepe, Telgraf Memuru: Ayhan Çoban, 1.Erzurumlu C. Erden Yıldız , 2.Erzurumlu:Ümit Turan , 3.Erzurumlu: Kürşat Uyar, 4.Erzurumlu Bilal Ercan, Genç Erzurumlu:Turgay Erel, Kahveci:Sinan Kaya, Erzurumlular Metin Yarluğ, Sıddık Atay, Erkan Çoban,Sahne Amiri Özge Babaoğlu, Işık Kumanda Taner Çakıroğlu, Kondüvit:Selçuk Yılmaz, Dekor Sıddık Atay, Aksesuar Halit Eyyüpoğlu.

Cumhuriyet vurgusunun yapıldığı oyunda bağımsızlığı için mücadele eden bir halkın ancak birlik ve beraberlik içinde top yekun mücadele verirse başarıya ulaşacağının altı çizildi. Türk milletinin şahlanış yeri Erzurum ve Erzurum Kongresi’nin anlatıldığı oyunda Erzurum Müdafai Hukuk Cemiyeti’nin ve Erzurum aydınlarının Mondros mütarekesinin felaketini ilk sezişlerini ve milli mücadeleyi başlatan ilk hareketin Erzurum'dan geldiği, Mustafa kemal Paşa'nın da Anadolu’daki tüm hareketler içinde Erzurum’u seçtiğinin vurgusu yapıldı.

iha
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 09:32:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
elif... IP: 85.110.54.xxx Tarih : 23.07.2009 22:52:29

ben galaya gittim harika bir oyun herkese tavsiye ederim