7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Dadaş Film Festivali başlıyor

DADAŞ FİLM FESTİVALİ 20 EKİM’DE BAŞLIYOR

Erzurum'da geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Dadaş Film Festivali'nin 5'incisi bu yıl 20 Ekim'de başlıyor.

Dadaş Film adına Organizasyonu gerçekleştiren Nil Gürpınar, festivalin bu yıl ki onur konuğunun Türk sinemasının divası Türkan Şoray olduğunu söyledi.

Festivalde 5 yılı geride bıraktıklarını dile getiren Gürpınar, “Her yıl festivalimizi geliştirecek yenilikler ekliyoruz. Yani bir öncekinden daha gelişmiş ve yenilikçi olmaya çalışıyoruz. Bu yıl ki yeniliğimiz Cahit Berkay’ın film müziklerinden oluşan bir konser verecek ve ayrıca değerli sanatçı ve akademisyenlerinden oluşan Jüri üyeleri, sinema okulu ve atölyesi yapacaklar. Sinema okulu ve atölye benim için çok önemliydi. Çünkü Üniversite öğrencilerinin sinemaya olan ilgi ve sevgisi benim yıllardır dikkatimi çekiyor. Ve böylece sinema konusunda onlara küçük bir katkı sağlamak amacıyla düşünüldü. Sanatçı büyüklerim ve dostlarım bana bu konuda destek sağladılar. Bu yıl ilkini yapıp deneyeceğiz. İyi bir katılım olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Bu yıl ki festival etkinliklerine Türkan Şoray’ın yanı sıra, Ertem Göreç, Atilla Dorsay, Burçak Evren, Duygu Sağıroğlu, Cemal Şan, Semih Kaplanoğlu, Reha Erdem, Yusuf Kurçenli, Levent Semerci, Hakan Algül, Murat Şeker gibi çok sayıda sanatçı, yönetmen ve sinemacının Erzurum’a geleceği belirtildi. Festivalin tüm sunumunu ise Mesut Yar, üstlenecek.

Festivalin açılış töreninde onur konuğu Türkan Şoray.içi hazırlanan “Onur günü”, Şoray’ın film afişleri ve unutulmaz filmlerinde giydiği kostümlerden oluşan serginin açılışı ile başlayacak. Gece ise; Cahit Berkay’ın film müziklerinden oluşan konseri ile devam edecek. Şoray’a, sinemaya adanan bir yaşamadan dolayı verilen ödülün ardından , sanatçının 1977 yılında rol aldığı “Dila Hanım” filmi gösterilecek. Türkan Şoray kıyafetleri ve film afişleri (Vadullah Taş arşivi) sergileri festival kapanışına kadar katılımcılarla buluşturulacak.

Festivalde, bugüne kadar yapmış olduğu kurgu, senaryo yazarlığı ve 77 tane filme yönetmen olarak imzasını atmış, tam bir sinema emekçisi olan Ertem Göreç’e de onur ödülü takdim edilecek.

Festival süresince, Göreç’in Karanlıkta Uyananlar, Otobüs Yolcuları, Pamuk Prenses Yedi Cüceler adlı filmleri gösterilecek. “Yönetmene Saygı” bölümünde ödül alacak bir diğer yönetmen ise son zamanlarda “Bal” filmi ile birçok başarıya imza atan Semih Kaplanoğlu.

Festivalde yarışacak 2009/2010 yapımı olan filmler Bal, Cosmos, Yüreğine Sor, Nefes, Eyvah Eyvah, Vavien Taylan Kardeşler, Aşk Geliyorum Demez,

Festivalin jüri üyeleri ise Atilla Dorsay, Duygu Sağıroğlu, Cahit Berkay, Oğuz Makal, Burçak Evren, Zeynep Gülmez yapacak.

Sinemaya gönül veren katılımcılar, yarışan filmleri Atatürk Üniversitesi salonlarında ve Dadaş Sineması’nda izleyebilecek.

Festivalin beşinci yılında ise etkinlik olarak bir ilke imza atılacak ve ilk kez “Sinema Okulu ve Atölye Çalışmaları” gerçekleştirilecek. Sinema okulunda Burçak Evren (Sinema Tarihi), Atilla Dorsay (Film Analizi), Duygu Sağıroğlu (Yapım Yönetim), Cahit Berkay (Sinemada Müzik), Mesut Yar (Tv Programcılığı), Cemal Şan (Senaryo), Oğuz Makal (Kurgu) eğitmen olarak yer alacak.

Her yıl bir ülkenin filmlerinin gösterildiği festivalde bu yıl Fransız sineması gösterilecek. Ayrıca festivalde Fransız Sinamatek ve Türk sinematel ile ilgili panneller düzenlenecek. Panelistler ise Oğuz Makal, Atilla Dorsay, Burçak Evren. Her sene olduğu gibi bu senede festivalde çocuk filmleri gösterilecek. Festivalin çocuk filmleri, TRT Çocuk Televizyonu tarafından hazırlandı.

Festivalinin bu yıl ki konusu “aşk ve sevgi” olarak belirlendi. Dadaş Film sahibi Nil Gürpınar, aşk ve sevgi konusu ile Fransız sinemasının festival için konu ve ülke seçiminde etkili olduğunu söyledi. Nil Gürpınar, “Son yıllarda tüm insanların bu aşk ve sevgi ile ilgili duyguya ihtiyaçları var. Bu temadan kime söz etsem, yüzler de ışıltılı ile birlikte tebessüm oluşuyor” dedi.

DADAŞ FİLM FESTİVALİ 20 EKİM’DE BAŞLIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2010 Cuma 11:55:02
Güncelleme :8 Ekim 2010 Cuma 12:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?