4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

DETİS'ten tiyatroculara destek

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) yönetim kurulu üyesi Oktay Dal, oyuncuların yoksulluk sınırı altında maaş aldıklarını bildirdi. Dal, özel tiyatroların üzerindeki vergi yükünün de kaldırılması gerektiğini söyledi.

DETİS yönetim kurulu üyesi Oktay Dal, Erzurum Devlet Tiyatrosu'nda meslektaşları ile bir araya geldi. Erzurum Devlet Tiyatrosu'nda oyuncularla birlikte basın toplantısı düzenleyen DETİS yönetim kurulu üyesi Oktay Dal, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yerleşik tiyatroları ziyaret ederek sorunları dinlediklerini belirtti.

Erzurum ve Van'da bulunan tiyatroların büyük ilgi gördüğünü anlatan Dal, buralardaki Devlet Tiyatroları'nın sanat ve kültür hayatına renk kattığını ifade etti.
Erzurum, Sivas, Van ve Diyarbakır'daki Devlet Tiyatroları'nda genç sanatçıların büyük başarılara imza attığını kaydeden Dal, oyuncuların maaşlarının azlığından yakındı. Maaşların yoksulluk sınırının altında kaldığını iddia eden Dal, "Maalesef son yıllarda bu önemli bir sorun haline geldi. Mesai gözetmeksizin provadan provaya koşan ve özellikle bölgede ciddi sorunlar yaşayan Devlet Tiyatrosu oyuncuları yeterli ücret alamıyorlar. Bir tiyatro oyuncusunun kendisini sürekli geliştirebilmesi için birtakım, şeylere yatırım yapması gerekir. Örneğin kitap, DVD ya da bir mekanda yemek yemek gibi. Ancak bu ücretlerle tüm bunları gerçekleştirmek pek mümkün değil" dedi.

Basın toplantısında soruları da cevaplandıran Dal, özel tiyatrolar üzerindeki vergi yükünün de kaldırılması gerektiğini ifade etti. Vefat eden tiyatro ustası Gazanfer Özcan'ın vergi borcuyla ilgili sorular üzerine konuşan Dal, şunları kaydetti:
"Devlet, özel tiyatrolara bir şirket gözüyle bakmaktan vazgeçmeli. Vergi yükü altında kapanan ve kapanma noktasına gelen onlarca tiyatro var. Merhum Gazanfer Özcan'ın tiyatrosu da bunlardan biriydi. Devletin bu konuyu ciddiye almasını istiyoruz. Çünkü tiyatrolar şehrin yaşayan yüzleridir."
 

iha
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 09:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?