6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Devletten kadrolu çoban isteniyor

Erzurum İl Genel Meclisi Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nca köylerde hayvancılığın devamı için devlet tarafından çoban kadrosu ihdas edilmesi istendi.


Eylül ayı meclis toplantılarının bugünkü oturumunda İl Genel Meclisi Sanayi ve Ticaret Komisyonu tarafından hazırlanan 'Sorunlar ve çözüm yolları' konulu rapor Meclis üyelerine sunuldu. Hazırlanan raporda yer alan ilginç talepler dikkat çekti.
Kırsal kesimde yaşanan göçün köy hane sayılarını düşürdüğü belirtilen raporda, "Hane sayısının düşmesi köylülerin kolektif çoban tutmalarını zorlaştırmıştır. Bu da köylerde hayvan sayısının bitimine neden olmaktadır. Bunun önlenmesi için belirli köylere devletçe çoban kadroları ihdas edilmelidir" görüşüne yer verildi.


Erzurum ekonomisinin gün geçtikçe gerilediği ve bunun da bölgeden yaşanan göçü hızlandırdığı belirtilen raporda, il nüfusunun azalmasıyla birlikte iş dünyasın da kalifiye elaman sorunu yaşadığı belirtildi.

KOMİSYON'DAN İLGİNÇ TALEPLER
Bölge insanının bölgede hayatını devam ettirebilmesi için çok özel tedbirlere ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada şu taleplerde bulunuldu:
"Kırsal kesimdeki çiftçilerimize aile başı belirli miktar vatandaşlık maaşı bağlanmalıdır. Bölge çiftçisinin hayvanı başına yıllık en az 300 YTL teşvik verilmelidir. Bölge insanının süt ve et ürünlerini tam değerinde satabileceği modern tesisler yapılmalıdır. Kırsal kesimlerde göç köy hane sayılarını çok aza düşürdüğü için köy hane sayılarını çok aza düşürdüğü için köylülerin kolektif çoban tutmaları zorlaşmıştır. Bu da, köylerde mal sayısının bitimine sebep olmaktadır. Bunun önlenmesi için belirli köylere devletçe çoban kadroları ihdas edilmelidir. Erzurum Ovası'nın sulama projesi acilen bitirilmeli ve ilçelerdeki sulama tesislerine çok acilen kaynak ayrılmalıdır. Meyvecilik ve sebzecilikte geçimini sağlayan bölgelerimize karşılıksız fidan ve fide dağıtılmalıdır. Bölgede uygulanan teşvik tedbirleri süresini doldurduğundan bölge sanayicisi vergi, SSK ve elektrik bedelleri kalkınmış Batı illeri seviyesine çıktığından durumları daha da zorlaştığından ilimiz çok acilen yeniden teşvik kapsamına alınmalıdır."


Komisyon Başkanı Tahsin Bayramoğlu, Başkan Yardımcısı Osman Çelik, üyeler Reis Tanas, Zafer Burucu ve Sedat Binici tarafından imza altına alınan ve İl Genel Meclisi Başkanlığı'na sunulan raporun son bölümünde bölgenin jeopolitik ve iklim şartları göz önünde bulundurularak söz konusu tedbirlerin alınması istendi.

iha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 15:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?