8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Devletten yardım istemeyen köy

Erzurum'un Narman İlçesi'ne bağlı Kışla köyünde muhtar Ensar Çakal'ın girişimleriyle 3 yıl öncesinden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan (SYDV) yapılan yardımlar kesildi. 

Fondan yardım almayan tek köy olan Kışla köyünde bu uygulama köylüler tarafından alkışlanırken, yardımlar yerine köye getirilecek hizmetler için kaymakamlıktan destek alınıyor. 

Ülke genelinde yaygın hale getirilen ve uzun yıllardır bir çok insanın umut kapısı olan SYDV'ler halen bir çok kişinin gelir kapısı olurken, Erzurum'un Narman İlçesi'ne bağlı Kışla köyünde ise hizmete dönüşüyor. 170 hane, 500 nüfus ve 3 mahallesi bulunan köyde SYDV'den yardım alanların sıkıntısı 5 yıl önce eski muhtar Rahmi Sancak döneminde başladı. Sancak, köyde çoban ve işçi bulamayınca soluğu Kaymakamlıkta aldı ve bir çok kişinin çalışma gücü olmasına rağmen yardımlarla geçindiğini gördü. Duruma sinirlenen Sancak, birer birer yardım alanları eledi ve onlara köyünde iş imkanı sağlamaya başladı. O dönemler 30 kişinin fondan yardım aldığını ve bunlardan bir çoğunun yardım olarak aldığı kömürleri düşük fiyata piyasaya sattıklarını gördüğünü ifade eden eski muhtar Rahmi Sancak, "O dönemler bundan yola çıkarak kömür verilmesini komisyonla görüşerek iptal ettirdim. 25 YTL yevmiye verip işçi bulamıyordum, 4 bin YTL verip çoban bulamıyordum. Bazı muhtarlar seçim uğruna fakir yazdırıyorlar. Böyle yardım verilmesine tamamen karşıyız. Bu verilen yardımlar yerine devlet yol, köprü gibi hizmetlere harcasın ya da askerimize versin. Fondan adam yardım alınca bu defa çalışmıyor" diye konuştu. 

Bundan 3 yıl önce muhtar seçilen Ensar Çakal da bu uygulamayı devam ettirdi ve tek tük kalan yardım alanları da ikna ederek tamamen bitirdi. Üç yıldır fondan köyüne gelen tek bir yardım bile bulunmadığını söyleyen Muhtar Çakal, köyde bulunan yardıma muhtaç aileleri ise köylülerin imkanlarıyla desteklediklerini, diğer kişilere de iş imkanı bulduklarını söyledi. 35 yaşındaki bir delikanlının kaymakamlık kapısında yardım dilenmesinin kabul edilir bir yanı bulunmadığını belirten Muhtar Çakal, "3 yıl önce köyümdeki yardım alanların isimlerini fondan sildirdim. Kaymakama dedim ki bize bir torba makarna vereceğine, bir torba çimento ver hizmet yapalım. Şimdi köyümüzde devlet vatandaş işbirliği ile köprü ve buna benzer hizmetler yapılmaktadır. Bizim ecdadımıza istemek yakışmaz. Kendi terini silsin, alnının terini silsin ve kazansın yesin. Yılda 16 çoban tutuyoruz bir çobanın aylığı 600 YTL ama biz çoban bile bulamıyorduk. Bir bekçi tuttum yaşı bile büyüktü ama yardım aldırmadım, bekçi yaparak maaşını da köyden sağladık. Köylümüz de bize destek verdi ve bunu başardık" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2006 Perşembe 13:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
e.burucu IP: 88.247.215.xxx Tarih : 4.09.2006 13:37:17
işte delikanlı ensanların vatan millet sevgisi budur. can size can size dadaşlar.......