4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

'Dış ticaret durma noktasında'

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanı A. Mustafa Güvenli, Osmanlı döneminde İstanbul ve İzmir'den sonra üçüncü büyük gümrük kapısı olan Erzurum'un dış ticarette durma noktasına geldiğini belirtti. Güvenli, Avrupa Birliği (AB) ile uygulanmakta olan Gümrük Birliği anlaşması benzerinin Türk Cumhuriyetleriyle de yapılmasını talep etti.

Hatay'da 6-7 Mart 2009 tarihleri arasında yapılacak MÜSİAD Genel İstişare Kurulu'nda gündemin gümrük idareleri ve gümrük uygulamaları konusundaki sıkıntılardan oluşacağını belirten Şube Başkanı A.Mustafa Güvenli, kendilerinin de Erzurum ticaretinde gümrüklerin etkisini anlatacaklarını söyledi. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katılacağı toplantıda Erzurum'un dış ticaretteki durumunu ele alacaklarını kaydeden Güvenli, bu konuda hazırlayacakları bir raporu da sunacaklarını ifade etti.

DIŞ TİCARET DURMA NOKTASINDA

MÜSİAD yönetim kurulu üyeleri ve basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında 'Erzurum Ticaretinde Gümrüklerin Etkisi' konusunda istişarede bulunan Güvenli, coğrafi konum itibariyle Türkiye'nin Doğu'ya açılan en önemli kapısının Erzurum olduğunu söyledi. Uygulanan yanlış politikalar sebebiyle Erzurum'un sürekli kan kaybettiğini dile getiren Güvenli, "Öyle ki 17. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin İstanbul ve İzmir'den sonra üçüncü gümrük kapısı olarak faaliyet gösteren şehrimizde bugün dış ticaret neredeyse durma noktasına gelmiştir. Ülkemizin komşu ülkelerle olan kara sınırlarının yarısından fazlası bölgemizde bulunmaktadır. Ancak sınırların fazlalığı maalesef dış ticarete aynı oranda yansımamaktadır. Diğer bir ifade ile bölgemiz, ülkemizi Doğu, Güneydoğu ve Kuzey'deki ülkelere bağlayan bir konumda bulunmasına, organik tarım ve hayvancılık gibi doğrudan dış ticarete kaynaklık edebilecek üretim imkanlarına sahip olmasına rağmen bunlar yeterince değerlendirilememiştir. Bu durumun temelinde yatan en önemli sebep, komşu ülkelerle ticareti düzenleyen gümrük idaresi ve gümrük uygulamalarındaki düzensizliklerdir. Erzurum'un ve dolayısıyla da bölgemizin gelişmesi için mutlaka bu düzensizlikler ortadan kaldırılmalı, sınır komşularımızla yapılacak ticareti geliştirecek ek tedbirler alınmalıdır" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2009 Pazar 10:27:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?