6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Dizilerden destek talebi

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 6. Kongresi'ne katılan Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bilim adamları, organ nakli konusundan halkın bilinçlendirilmesi için medyaya büyük görev düştüğünü söyledi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde geniş bir katılımla başlayan ve 3 gün sürmesi beklenen Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 6. Kongresi'ne televizyon dizileri damgasını vurdu.
"Medya yapacağı haberler, televizyonlar ise programlarla vatandaşları organ nakli konusunda bilinçlendirmelidir" diyen Atatürk Üniversitesi Organ Nakil Merkez Müdürü Yalçın Polat, "Bu ülkemizde az düzeyde seyreden nakil işlemlerinin de artmasına neden olabilir. Mesela Kurtlar Vadisi isimli dizi de çok insan ölüyor. Bu dizi de ölen insanların bulunduğu sahneler yayınlandığında televizyon ekranın bir köşesine 'organlarını bağışladı' ibaresi yerleştirilebilir" dedi.
9 Eylül Üniversitesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Nükhet Çelik ise, televizyon kanallarında yayınlanan bazı dizilerin organ nakli konusunda işlerini zorlaştırdığını belirtti. Çelik, "Organ nakli konusunda biz vatandaşları çok zor ikna ederken, bazı televizyon kanallarında yayınlanan diziler bu anlamda işimizi oldukça zorlaştırıyor. 'Kalpsiz Adam' isimli dizi buna en güzel örnektir. Dizinin senaryosu kalp nakli üzerine kurulu ve yanlışlarla dolu. Dizinin kahramanı rahatsızlık geçirdikten sonra hastaneye
hiçbir yaşam ünitesi olmayan ambulanslarla naklediliyor. Ve burada sanki organlar maddi durumu iyi olan insanlara veriliyormuş izlenimi yaratılıyor" diye konuştu.

"BİZDEN DANIŞMANLIK HİZMETİ ALSINLAR"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, "Bu tarz yanlış sahnelerin olduğu dizilere bende şahit oluyorum. Geçen gün bir dizi izliyordum. Organ nakli yapılacak hasta, kendisine organ verecek insanla aynı yerde sedyede yatıyordu. Bu sahneler işi bilinler için komik geliyor. Dizi yapımcıları bu tarz sahnelerin olduğu dizileri çekerken, bizlere başvurarak danışmanlık hizmeti almalı. Bu şekilde ne vatandaş yanlış bilgilendirilir ve yönlendirilir ne de bu şekilde komik sahneler oluşur" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2008 Perşembe 06:43:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?