8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Doğu, Karadeniz'e tünellerle açılacak

DOĞU, KARADENİZ'E TÜNELLERLE AÇILACAK

Doğu Anadolu Bölgesinden Karadeniz'e en kolay ve en güvenli çıkmak için Karayolları üç tünelle denizi görmeyi hedefliyor. Üç tünelden birinin yapılacağı Kop Dağının doruğunda Karadeniz'e açılma projesini açıklayan Karayolları 12'inci Bölge Müdürü Şenol Altıok, "Doğu'yu Karadeniz'e daha kısa sürede ulaştıracak güvenli projeler üzerinde çalışıyoruz. Tüneller ticaret hacminin gelişmesine de önemli katkı sağlayacak" dedi.

Yaklaşık 30 yıldan beri gündemde olan ancak bir türlü olumlu bir adım atılmayan Erzurum- Rize karayolu üzerindeki Ovit Dağı geçidine kar tünellerinin yapımı, geçtiğimiz yıl facianın eşiğinden dönülmesi ile yeniden gündeme geldi. 20 Kasım günü Erzurum'dan Rize'ye bir minibüsle gitmekte olan 18 üniversiteli genç yola çığ düşmesi sonucu 40 saat mahsur kaldıktan sonra kurtarılmıştı. İkizdere'de bir açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2010 yılında Ovit Dağına kar tünellerinin yapılacağını açıklamıştı. Erzurum'un İspir ile Rize'nin İkizdere arasında ve 3 bin 800 metre uzunluğundaki kar tüneli 377 kilometrelik Erzurum- Rize arasını 31 kilometre kısaltarak iki kent arasını 1,5 saate indirecek.

Doğu ile Karadeniz arasındaki ikinci büyük tünel ise Kop Dağında yapılacak. Erzurum'u Bayburt üzeri Trabzon’a bağlayan 302 kilometre uzunluğundaki yolda Zigana tünelinden sonra ikinci tünel olacak. Erzurum'un Aşkale ile Bayburt'un Maden arasındaki 3 bin 176 metre uzunluğundaki tünel sayesinde 2 bin 418 rakımlı Kop geçidi devre dışı kalacak. Tünelin trafiğe açılması ile kış aylarında yol ulaşıma kapanmayacak, yaşanan zorluklar ve kazalar büyük ölçüde azalacak.

Projeye göre son tünel ise Erzurum'u Artvin'e bağlayacak olan Uzundere ilçesi yakınlarında olacak. Yaklaşık bin 800 metre uzunluğundaki tünel Uzundere ilçesinin 11 kilometre kuzeyinde ve Tortum Gölü'nün batı yamaçlarında açılacak. 237 kilometre uzunluğundaki Erzurum- Artvin karayolunu 80 kilometre ötedeki Hopa limanına ulaştıracak Uzundere tüneli, çetin virajlı yolu 2 bin 400 metre kısaltacak ve araç sürücülerinin korkulu rüyası olan Tortum Gölüne düşme tehlikesini ortadan kaldıracak.

Doğu'yu Karadeniz'e açacak tünellerle ilgili hazırlanan projelerle ilgili bilgileri Kop Geçidinde vurgulayan Karayolları 12'nci Bölge Müdürü Şenol Altıok, tüneller sayesinde Doğu ve Güneydoğu ile Karadeniz arasındaki mesafenin kısalacağını belirtti. Şenol Altıok, "Bölgemiz sınırları içinde üç tünel yapmak için kolları sıvadık. Geçtiğimiz yıl çığ olayının yaşandığı Erzurum- Rize karayolunun Ovit Dağı mevkiine kar tüneli ile Bayburt ve Artvin karayollarına ise normal tüneller yapılacak. Tüneler hem güvenli ulaşımı sağlayacak hem de Doğu ve Güneydoğu ile Karadeniz arasındaki mesafeyi kısaltacak. Tüneller ticaret hacminin gelişmesine de önemli katkı sağlayacak. Bakım ve işletme maliyetlerinde tasarruf olacak. Yüksek standartla birlikte yakıt tasarrufu ve araç bakım maliyetleri azalarak ülke ekonomisine önemli katkı getirecek. Tünellerle birlikte güvenli ve hızlı ulaşımın sağlanacağı da bir gerçek" diye konuştu.

DOĞU, KARADENİZ'E TÜNELLERLE AÇILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2010 Pazartesi 09:29:01
Güncelleme :1 Şubat 2010 Pazartesi 09:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?