4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Doğu Anadolu kara teslim!

DOĞU'DA KAR VE SOĞUK HAVA ETKİLİ OLUYOR

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar ve tipi nedeniyle 879 köy yolu ulaşıma kapanırken, gece en düşük hava sıcaklığı Kars'ta eksi 24 derece olarak kaydedildi.

Soğuk havayla birlikte Erzurum'da çatılardan sarkan yaklaşık 2 metre uzunluğundaki buz kütleleri ise tehlike oluşturmaya başladı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde aralıklarla etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz yönde etkilerken, bölgede 879 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Bölge illerinden Erzurum'da 333, Kars'ta 119, Muş'ta 110, Erzincan'da 90, Iğdır'da 44, Bingöl'de 77, Tunceli'de 83 ve Ardahan'da 23 olmak üzere toplam 879 köy yolu kar nedeniyle ulaşım kapalı bulunuyor.

Kent merkezlerinde de etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Yapılan son ölçümlere göre, kar kalınlıkları Erzurum'da 15, Muş'ta 24, Ardahan'da 23, Kars'ta 19 ve Tunceli'de 9 santimetre olarak ölçüldü. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın yapıldığı Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 78 santimetreye ulaştı. Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere, Kars'ta 24, Erzurum'da 22, Ardahan'da 18, Ağrı'da 15 ve Erzincan'da 7 derece olarak ölçüldü.

Aşırı soğuklarla birlikte Erzurum şehir merkezinde çatılardan yaklaşık 2 metre uzunluğunda sarkan buz kütleleri tehlike oluşturmaya başladı. Bugün Erzurum'da buzlu yolda düşen 3 kişi hastaneye kaldırılırken, vatandaşlar ve belediyeye bağlı ilgili ekipler, buz kırma çalışması başlattı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü, apartman ve işyerlerinin saçaklarındaki buzları kırmak için 'buz kırma timi' oluşturdu. Yangın merdiveni ile en üst kattaki dairenin balkonuna çıkan görevliler, kazma ve küreklerle sarkıtları kırıyorlar. İtfaiye görevlileri buz kırma işlemi sırasında vatandaşların saçak altından gitmelerine ise izin vermiyorlar.

Her yağışının ardından çatılarda biriken kar, gündüzleri güneşin ve sıcağın etkisiyle eriyor. Geceleri ısının sıfırın altına düşmesiyile birlikte donuyor ve çatılarda kalın bir buz tabakası oluşuyor. Gündüzleri meydana gelen erime nedeniyle de saçaklarda oluşan mızrak gibi buz sarkıtlar tehlike oluşturuyor. Can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan sarkıtları imha etmek için vatandaşlar İtfaiye Müdürlüğü'nden yardım istiyor. İtfaiyenin yangın merdivenli buz imha ekibi, sarkıtları kazma ve küreklerle kırıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2011 Çarşamba 12:54:00
Güncelleme :2 Şubat 2011 Çarşamba 16:16:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?