7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Doğu enerji desteği bekliyor

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Sacit Bilici, Doğu Anadolu'da enerji harcamalarının bölge insanı için ciddi bir yük oluşturduğunu belirterek, bölgenin bulunduğu coğrafi ve iklimsel yapının dikkate alınarak enerji desteği sağlanması gerektiğini söyledi. 

Erzurum'un ve Doğu'nun enerji anlamında desteklenmesi gerektiğini söyleyen ETSO Meclis Başkanı Sacit Bilici, "Yaşadığımız coğrafya ve iklim bu desteği zorunlu kılmaktadır. Bu destek sağlanmadığı sürece bölgenin Batı illeriyle olan arasındaki makas giderek açılacaktır. Bölge insanına enerji konusunda teşvik değil, destek sağlanmalıdır. Her çalışanın kazancının yüzde 20'lik bölümü enerji harcaması olarak gerçekleşmektedir. Çalışanlara belli bir enerji desteği verilmeli, işyerlerine özel bir tarife uygulanmalıdır" ifadelerini kullandı.

ERZURUM AL-SAT ŞEHRİ DURUMUNDA 

Bilici, Erzurum'da ekonomik verilerin her geçen gün kötüye gittiğini belirterek, "Erzurum üretimi olmayan, 'Al-Sat' şehri durumuna gelmiştir" dedi. 

Erzurum'un yarınının bugünden çok daha karanlık olacağını savunan Bilici, yaşanan süreçte sıkıntının arkada olduğunu belirtti. Erzurumlu esnafın faiz kıskacı altında olduğunu bildiren Bilici, ''Bankalar Birliği'nin 2006-2007 verilerine göre Erzurum'da mevduattan krediye dönen para miktarı yüzde 40 seviyelerinde. TL bazında ise bu rakam 550 trilyon. Böyle olunca da her geçen gün iktisaden çok daha sıkıntılı bir döneme giriyoruz" diye konuştu.

TEŞVİK YASALARI KURUMSAL ENKAZLAR BIRAKTI 

Hükümetler tarafından uygulanan teşvik yasalarının ilerleyen dönemlerde iş kollarında kurumsal enkazlar bıraktığını anlatan ETSO Meclis Başkanı Bilici, bölgelerin sektörel önceliklerinin belirlenerek bu anlamda destek ve teşvik verilmesi gerektiği kaydetti. 

Erzurum'da kurulan çağrı merkezlerinin önemli ölçüde istihdam imkanı sağladığına dikkat, çeken Bilici, Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulacak yeni çağrı merkezleri ile daha fazla kişiye istihdam imkanı sağlanabileceğini belirtti.

ERZURUM LOJİSTİK MERKEZ OLABİLİR 

Erzurum'un sahip olduğu ulaşım ağı itibariyle de lojistik merkezi olabileceğini ifade eden Sacit Bilici, "Erzurum havayolu, demiryolu, karayolu itibariyle önemli bir kesişme noktasında. Gürcistan, İran, Türk Cumhuriyetleri ile olan yakınlığı da göz önünde bulundurulduğunda önemli bir lojistik merkez olabilir. Bunun için Doğu Anadolu Serbest Bölgesi'nin bulunduğu alan uygun bir yer olabilecektir. Burada kurulacak uluslararası fuar organizasyonları ile de bölgenin önemli bir ihtiyacı giderilmiş olacaktır" şeklinde konuştu.

PALANDÖKEN ERZURUM'UN MORAL KAYNAĞI


2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan Palandöken Kayak Merkezi'nin Erzurum'un tek moral kaynağı olduğunu söyleyen Bilici, "Erzurum turizm sektöründe marka olabilir. Bunun için her türlü imkana sahip olan Palandöken Kayak Merkezi tüm dünyaya en iyi şekilde anlatılmalı ve tanıtılmalıdır. Ekonomik olarak ümit ışığı gördüğümüz tek sektör turizmdir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 15:31:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?