7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Doğu'da çoban sorunu

Erzurum'un bazı köylerinde yaklaşık 40- 50 yıl önce çobanlığı başka aile fertlerine kaptırmamak aileler arasında kavgalar yaşanırken, bugünler de yüksek maaşlar tahüt edilmesine rağmen çobanlık yapacak kimse bulunamıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde havaların ısınması ile birlikte hayvanların otlatılmak üzere meralara çıkarılacak olması çoban sorununu yeniden gündeme taşıdı. Bazı köylerde aylık bin ile bin 500 YTL arasında maaşa rağmen çoban bulunamıyor. Erzurum Ziraat Odası Başkanı ve Çayırtepe Köyü Muhtarı Mücahit Harmandar, yıllar önce köylerinde çobanlığı kaptırmamak için ailelerin kavga ettiklerini belirterek, "Bundan 40 - 50 yıl önce bizim köyde iki aile arasında çobanlık rekabeti vardı. Hangi ailenin çobanlık yapacağını belirlemek için her yıl Ocak ayından Mart ayına kadar aile fertleri kulis yaparlardı. Hayvanları meraya çıkarma zamanı da nisan'da başlardı. Genel'de Mart ayında hangi ailenin çobanlık yapacağı belirlenir ve Nisan ayına kadar da bu aileler arasında kavga yaşanırdı. Hayvanlara meraya çıktımı kavga biterdi." dedi.

Çiftçinin ürettiği ürünlerin bedeli ile çobanlık ücreti arasındaki değişimin, ters orantılı gerçekleştiğini ifade eden Harmandar, "1990'lı yıllardan önce her köyde en az üç sürü büyükbaş hayvan meraya çıkarılırdı. Şimdi ise bir köyde ancak 200-300 baş hayvandan oluşan bir sürü bulunabiliyor. Buna bağlı olarak çoban sayısının da azalması hayvan otlatma ücretinde artışa neden oldu. Bazı köylerde çoban bulmak çok zor. Köylüler hayvanlarını otlatacak çobanı bulması için yüksek ücret vermek zorunda kalıyorlar. Bin ile bin 500 YTL arasında çobanlara maaş verilmesine rağmen çoban bulunamıyor. Bu sene Iğdır'dan, Kars'tan çoban bulabildik." diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 14:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?