7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Doğulular’ın ömrü kısa

DOĞULULAR’IN ÖMRÜ KISA

Yapılan bir araştırmaya göre, en uzun ömürlü Türkler’in Karadeniz, en kısa ömürlülerin ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaşadığı ortaya çıktı. Araştırmayla Türk erkeğinin ortalama ömrünün 64, kadının ise 68 yıl olduğu belirlendi.

Yedi bölgede yapılan araştırmalarla Türkiye’nin yaşlılık haritası çıkarıldı. Araştırmaya göre, Türkiye’de en uzun ömürlülerin Karadenizli, en kısa ömürlülerin ise Doğu ve Güneydoğulu olduğu belirlendi. Karadenizlilerin ömrünün Türkiye ortalamasından 5 yıl daha fazla olduğunun tespit edildiği araştırmada, bunun nedeni olarak Karadenizliler’in bedensel aktivitenin daha fazla olmasından kaynaklandığı bilgisine yer verildi. Türkiye’de en kısa yaşayan insanların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşadığı ortaya konurken, ekonomik durumu iyi olan yaşlıların büyük bir bölümünün Ege ve Akdeniz sahillerinde yaşadığı saptandı.

Araştırmada şu bilgilere yer verildi: “Her 100 kişiden sadece 3’ü 80 yaşına kadar yaşabiliyor. Türkiye’de yaşlı insanların bakımında profesyonel hizmetler olmadığı için erken ölümler oluyor. Yaşlılık, kadın için çok riskli. Çünkü kadın yaşlı, engelli ya da yatalak erkeğine bakıyor, onun bakımını yapıyor. Erkek daha önce öldüğü için kadına bakacak kimse kalmıyor.”

İHA
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2010 Cuma 11:40:01
Güncelleme :3 Aralık 2010 Cuma 13:21:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?