6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Doğumlar artık acısız

Anastezi ve Reanimasyon uzmanı Dr. Ümit Elçin, 'Epidural anestezi' ile yapılan doğumların artık ağrısız ve mutluluk verici olduğunu söyledi. 

Epidural anestezinin ya da bilinen adıyla "Ağrısız doğum"un normal doğum sırasında veya sezeryan operasyonunda ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi şekli olduğunu belirten Dr. Ümit Elçin, "Anne adaylarının önemli bir kısmı doğum eyleminin vereceği sancılardan doğal olarak korkarlar ve tıbbın sunduğu olanaklardan yararlanmak isterler. İşte epidural anestezi bu amaçla geliştirilmiş ve yaygın olarak kullanılan güvenli bir yöntemdir. Amacı doğum eyleminin verdiği ağrıları tamamen dindirmek ya da en azından dayanılabilir bir seviyeye indirmektir" dedi. 

Buhara Tıp Merkezi Anestezi uzmanı Dr. Ümit Elçin, günümüzde bu kadar etkili ağrı dindirme yöntemleri varken anne adayının doğum sancılarına katlanmasını beklemenin barbarca ve tıp dışı bir yaklaşım olduğunu belirterek, "Ağrısız doğum, doğum sancılarının karında basınç, kasıklarda baskı şeklinde algılandığı, tamamen normal bir doğumdur. Tek farkı doğum sancılarının karnınızda sadece kasılma olarak hissedilmesidir. Ağrı acı yoktur. Bölgesel analjezi uygulamasından sonra doğuma kadar geçen sürede anne adayı yürüyebilir, odada dolaşabilir. Anne adayı doğumhaneye alınıp, pozisyon verildiğinde karnında kasılma, kasıklarında baskı hissedince eşzamanlı olarak ıkınır, bebeğini aşağıya iter. Her kasılmada bebek, doğum kanalında biraz daha ilerler ve en sonunda önce başı sonra vücudu doğar" diye konuştu.

NORMAL DOĞUMDA ALTIN STANDART
Normal doğum için en çok tercih edilen, en etkili, en güvenli ve en sık kullanılan yöntemin epidural anestezi olacağını anlatan Dr. Elçin, "Bel bölgesindeki duramater zarı etrafına (Epidural alana) ağrı kesici ilaçların enjeksiyonu ile gerçekleştirilir. Anne adayı baskıyı, dokunmayı hisseder, hatta kalkıp yürüyebilir ama ağrıyı hissetmez. Normal doğum için gerekli olan doğum sancısı, kasılmalar vardır ama rahatsız etmez. 

Rahim kasılmaları düzenli hale geldikten (Doğum ağrıları oturduktan) sonra rahim ağzı yaklaşık yüzde 60-70 incelip, açıklığı 4 santimetreye ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeğe başlayınca uygulanır. Daha önce uygulanması, kasılmaları etkileyip doğumu geciktirir. Geç kalındığında ise hem anne gereksiz ağrı çekmiş olur hem de ağrılar daha sık geleceğinden anne adayı işlem süresince hareketsiz kalamaz ve epidural uygulanması zorlaşabilir" şeklinde konuştu.

NORMAL DOĞUMDA EPİDURAL ANALJEZİNİN AVANTAJLARI 

Dr. Elçin, normal doğumda epidural uygulamasının faydalarını ise şöyle sıraladı:
"Günümüzde ayaklarda uyuşukluk veya ağırlık hissi olmaksızın doğum sancısını yok etmek diğer bir ifadeyle 'Mobil ağrısız doğum' mümkündür. Uygulamadan sonra anne adayı yürüyebilir. Epidural analjezi sersemletmez, hasta hissettirmez, ayrıca bağırsak hareketlerini durdurmaz, gaz çıkarımını engellemez. Hem psikolojik rahatlama, hem de kas spazmının çözülmesiyle normal doğum şansını artırır. Doğum stresinin çoğunu giderir, kaslarda gevşeme ve rahatlama sağlar. Sancılar ağrı olarak değil, basınç ve kasılma olarak hissedilir. Çıkım esnasında kasılmalara eşzamanlı ıkınılarak doğuma katılınır, doğumu çabuklaştırabilir. Doğum sonrası yorgun, bitkin olunmadığı için bebek çok daha çabuk kucağa alınıp, hemen beslenebilir.Tecrübeli uzmanların yaptığı epidural sonrası baş ağrısı çok nadirdir. Oluşsa bile tedavisi mümkündür. Tedavi edilmese bile 7-15 gün içinde kendiliğinden, iz bırakmadan geçer. Epidural analjezi ağrısız normal doğum için mükemmel bir yöntemdir. Bu konudaki uzmanların ortak görüşü, epidural normal
doğum analjezisinde altın standarttır. En önemli avantajı; annenin doğum sırasında gereksiz yere acı ve ızdırap çekmesini, anne ve bebeğe zarar vermeden önlemesidir. Bu ağrıların giderimi bebek için de faydalıdır. Annede, ağrıya bağlı oluşan, aşırı soluk alımı, stres hormonlarının çok salgılanması, endişe ve korku; istenmeyen pek çok olayı da beraberinde getirir. Bebeğin daha az kanlanması, daha az oksijenlenmesi, doğum esnasında anne ile kooperasyonun (İletişimin) kopması, doğumun uzaması gibi pek çok yan etki epiduralle ortadan kalkar. Yapılan çalışmalarda ağrısız doğum bebeklerinin yenidoğan değerlendirme skorlarının daha iyi olduğu gözlenmiştir. Anne; bebeğini doğdurduğu zaman uyanık, ağrısız ve koopere olduğu için o güzel anın tadını çıkarır. Bebeğini hemen görür, koklar, öper ve hatta beslemeye başlayabilir. Pek çok pedagog; anne-bebek ilişkisinin, doğumdan sonra olabildiğince çabuk başlamasının, çocuğun kişilik gelişimi açısından çok önemli olduğunu vurgulamıştır. Herhangi bir sebeple sezaryen gerekirse epidural analjezi sayesinde anne ve bebeğin genel anestezi (Narkoz) alması önlenmiş olur" dedi.

AĞRISIZ DOĞUM NASIL UYGULANIR?
Dr. Ümit Elçin, ağrısız doğum uygulamasını ise şu şekilde anlattı:
"Öncelikle anestezi doktoru anne adayına, odasında, yapacağı işlemi kısaca anlatır, varsa sorularını cevaplandırır. Sonra işlemin yapılacağı salona; doğumhane veya hazırlık odasına geçirir. Anne adayı sol tarafına yan yatar veya oturur, çenesini göğsüne dayar, kollarını omuzlarında çaprazlar ve olabildiğince öne doğru bükülüp sırtını kamburlaştırır. İyi bir pozisyon ve kıpırdamadan durmak, hareketsiz kalmak işlemin çabuk yapılması için çok önemlidir. Bunun için de anne ile devamlı sözel iletişimde bulunmak, yapılanları adım adım anlatarak onu rahatlatmak büyük önem taşır." 

Dr. Elçin, ağrısız doğum uygulamasının, kanama pıhtılaşma bozukluğu olanlara, antikoagülan (Pıhtılaşma önleyici ilaç) alanlara, enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon olanlara, Sıvı veya kan kaybı ile beraber olan ve düzeltilemeyen aşırı tansiyon düşüklüğü, kafa içi basıncı artmış olanlar ve akli dengesi bozuk olanlara veya uygulamayı reddedenlere kesinlikle uygulanamayacağını bildirdi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 17:53:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?