3
Mayıs
2024
Cuma
ERZURUM

Doğu’nun Paris’ine suni kar

Erzurum’daki Palandöken dağına artık lapa lapa suni kar yağıyor. Kış ortasına gelinmesine rağmen yurt genelinde çok etkili bir kar yağışı görülmezken, işadamı İbrahim Polat, Renaissance Polat Erzurum Hotel’e ‘suni karlama sistemi’ kurdu ve pistleri genişleterek ışıklandırdı.

Sistem, bölgede 6 ay kaymaya olanak tanıyor, ayrıca kayakseverler gece de kayak yapabiliyor. Yaklaşık 5 milyon TL’lik yatırım 6 aylık bir çalışmanın ardından bitirildi.

Yağış büyük sorun

Polat Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat, “35 santimetre mevsim karı var. Onun üzerine biz de 50 santim koyarak 85 santim kar kalınlığı yakaladık. Burada artık, Allah memlekete huzur verirse, nisan ortasına kadar kaymak mümkün olacak. Burası memleketimiz. İşadamlarına da söylüyoruz, ‘Burada kazanıp gittiniz, çok küçük de olsa bir kısmını buraya yatırın’ diyoruz. Yalnız burada çalışanlar değil, buraya binlerce turist geliyor. Esnafı da kalkındırıyoruz” dedi.
Su ve yağış sıkıntısının büyük sorun oluşturduğunu ve suni karlama sistemiyle bu engeli aştıklarını dile getiren Polat, şunları kaydetti:

15 dakikada kayağa

“Pistler dardı, şimdi çok genişlettik. Büyük bir de gölet yaptık. Burası Doğu’nun Paris’i. Etrafında 9 il var. Hepsine 2 - 3 saat uzaklıkta. Vali Bey bir merkez yapmak istiyor. Böyle bir çarşı, alan yapılırsa hem yerli hem yabancı turist daha yoğun gelir.”

Renaissance Polat Erzurum Hotel Genel Müdürü Bora Kanber, 7.5 kilometrelik suni karla kaplanabilen pistlere sahip olduklarını belirterek, Polonya, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve İran’ın genel olarak Palandöken’i tercih ettiğini söyledi.
Palandöken’in en büyük avantajını havaalanı ve şehre 10 dakika uzaklıkta olması olarak gösteren Kanber, 15 dakika içinde kayakçıların kendilerini pistlerde bulabileceğine dikkat çekti.

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ise Erzurum’un bölgede merkez bir şehir olduğunu ve yaklaşık 4.5 - 5 milyon kişiye hitap ettiğini belirtti.

NASIL YAĞDIRIYOR?

Tüm kayılabilir pistleri suni karla kaplayabildiklerini söyleyen Bora Kanber suni karlama sistemini şöyle anlattı:

“Dünyada kayakseverlere hizmet veren tüm pistler suni kar kullanıyor. Suni kar, doğadakinin yapayı. 40 bin metreküplük bir gölet yaptık. Buradan su çekiyoruz ve toz halinde havaya atıyoruz. Çeşitli şartların bir arada olması gerekiyor. Hava sıcaklığında eksi 5’i yakaladığımız zaman yapılabiliyor. Suyun da eksi 8 derece olması gerekiyor. Püskürttüğümüz su soğukla birlikte yere kar olarak düşüyor. Neden bozulmuyor? Havadan aslında buz kütleleri düşüyor. Bunu iki gün dinlendiriyoruz. Yaptığımız kar öbeklerini sonra araçlarla rendeliyoruz. Erzurum’da tüm pistlerde kullanılıyor ve Türkiye’de tek.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2014 Salı 10:20:57
Güncelleme :16 Ocak 2014 Perşembe 10:45:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?