4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Doğu'ya çamur yağdı

Erzurum, Kars, Ağrı ve Erzincan'da tozla birleşen yağmur yere çamur olarak yağdı.

 Uzmanlar, rüzgarla güneyden gelen çöl kumlarının yağışta etkili olduğunu belirtti.
Erzurum, Erzincan, Kars ve Ağrı adeta kızıla boyandı. Sabah kalkan vatandaşlar, "Acaba deprem mi olacak" endişesine kapıldı. Meteorolojinin yaptığı 'Toz pusu' açıklaması ile rahat bir nefes alan halk ellerinde hortumlarla temizliğe başladılar. Vatandaşlar çamur olan işyerleri ve evlerin camlarını silip otomobillerini yıkadılar.
Meteoroloji yetkilileri, iklimsel değişikliğin bunda etkili olduğunu belirterek, "Alçak basıncın etkisi altına giren Doğu'da meydana gelen şiddetli rüzgar, Arabistan, Afrika ve Irak'taki çöl kumlarını bölgemize getirdi. Yağmurla birleşen çöl kumları çamur olarak yağdı. Biz buna meteoroloji dilinde 'Toz Pusu' diyoruz. Kısa süre sonra etkisini kaybedecektir. İnsanların endişelenmesine gerek yok" dediler.
Doktorlar, toz bulutlarının kapladığı bölgede kalp ve astım hastaları ile birlikte zorunlu kalmadıkça çocukların dışarı çıkarılmamasını istedi.

KORKUYA NEDEN OLDU
Gökyüzündeki değişiklik ve çevrenin çamura bulanmış hali, halkta korkuya neden oldu. Kent sakinleri kovalara doldurdukları sularla veya hortumlarla araçlarını, ev ve işyerlerinin önünü, kadınlar da pencere camlarını yıkamaya başladı. Otomobillerini temizletmek isteyenler, oto yıkama servislerinin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Gökyüzünün ürkütücü olduğunu vurgulayan Erzurumlular, "Gökten çamur yağması pek hayra alamet değil" diye konuştular.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 11:46:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.57.xxx Tarih : 5.05.2009 12:11:40

doğa olaylarını bile  bazı uyanıklar insanların din duygularınla oynamak için kullanıyor  dünya üzerinden kumların yer değiştirmesi yeni değildir amerika kıtasındaki sahil kumları afrika kıtasındaki çöllerden kalkarak okyanusu geçmiş ve milyonlarca yılda muhteşem görünüşlü adaların ve sahillerin oluşmasına sebep olmuştur birde bu tozun bir özelliği vardır bu toz içersindeki madenler güneş ışınlarına direk maruz kaldıkları için  (+) değerlik kazanırlar bunun anlamı o metalin güneş enerjisini depolamasıdır yeryüzüne indiklerinde bu enerjiyi bitkiler ve tüm toprak canlıları kullanır türkiyeyi tarım açısından  çok bereketli bir yıl bekliyor