4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Dolum tesislerine rafineri talebi

DOLUM TESİSLERİNE REFİNERİ TALEBİ

Erzurum İl Genel Meclisi Sanayi ve Ticaret Komisyonu tarafından hazırlanan rapor ile Aziziye ilçesinde bulunan petrol dolum tesislerinin petrol rafinerisi tesisine dönüştürülmesi istendi.

İl Genel Meclisi Başkan Vekili İhsan Özdemir başkanlığında yapılan Ekim döneminin ilk toplantısında Petrol Dolum tesislerinin durumu hakkında hazırlanan rapor görüşüldü.

Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Tahsin Bayramoğlu, mecliste yaptığı konuşmada tesis hakkında bilgiler vererek, 4 ana tanktan ibaret olan ve 14 bin metreküp kapasiteye sahip tesisin petrol rafinerisi olabilecek alt yapıya sahip olduğunu dile getirdi.

Aziziye ilçesine bağlı Kayapa köyü yakınlarındaki Petrol Ofisi dolum tesislerinin yıllar önce Türkiye ve NATO’ya bağlı bazı ülkelerde NATO tarafından inşa edilen ve boru hattıyla beslenen dolum tesisleri çevresinde yapılmış bir tesis olduğunu söyleyen Bayramoğlu, “Boru hattı Adana-Ceyhan’dan Erzurum’a kadar uzanan halen çalışabilir durumda ve dolum tesisleri ile bütünleşmiş bir tesistir. Bu boru hattından askeri amaçlı akaryakıt pompalanmaktadır. Pompalanan akaryakıt miktarı askeri amacın çok üzerinde bir kapasiteye sahip olup, Doğu Anadolu bölgesindeki illerin akaryakıt ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasitededir” dedi.

Petrol Ofisi Dolim tesisinin 4 ana tanktan ibaret olduğunu ve 14 bin metreküp kapasiteye sahip olduğunu anlatan Bayramoğlu, “Tesiste Ceyhan’dan Erzurum’a saatte 70 ton akaryakıt pompalanabilmektedir. Günde bin 800 ton pompalanacak olup en az 100 kamyonun ilimize gelmesi söz konusu olacaktır. Tesisin kullanılması için gerekli olan jeneratör, otomatik yangın söndürme donanımı ve diğer gerekli olan bütün ekipmanlar mevcuttur. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın tespitlerine göre ise söz konusu tesisten doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 25 il yararlanabilecektir” diye konuştu.

Erzurum ekonomisi açısından büyük önem arz eden ve 1980’li yıllardan itibaren sivil kullanıma izin verilmiş olmasına rağmen sivil kullanıma açık olmayan tesisin sivil kullanıma açılabilmesi için tesisin mesleki ve teknik ekiplerce incelenerek halı hazır durumunun tespit edilmesini isteyen Bayramoğlu, “Yine tesisin 200-300 metre yakınından geçmekte olan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattının ilimizin enerji geçiş hattında bir merkez konumunda olması münasebetiyle petrol rafinerisi olabilecek alt yapıya sahip olması yönünden de petrol rafinerisi tesisinin açılabilmesi mümkün olabilmekle beraber, zaman kaybetmeden bu ilimize kazandırılması amacıyla gerekli çalışmalara önemli ağırlık verilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Bayramoğlu, İl Genel Meclisinin alacağı kararla bu tesisin şehre kazandırılması için bu işe öncelikle talip olması gerektiğini ifade etti. Bayramoğlu7nun teklifi meclis üyeleri tarafından da olumlu karşılandı.

DOLUM TESİSLERİNE REFİNERİ TALEBİ
DOLUM TESİSLERİNE REFİNERİ TALEBİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2009 Pazartesi 16:05:03
Güncelleme :5 Ekim 2009 Pazartesi 23:11:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?