6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Dün Seyit Onbaşı, bugün Mehmetçik

Mehmetçiğin geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde Kuzey Irak'a gerçekleştirilen operasyon sırasında sırtında 40 kiloluk yükle günlerce yürümesi, Çanakkale Savaşı sırasında 276 kiloluk top mermisini tek başına namluya yerleştiren Seyit Onbaşı'yı hatırlattı.

Deniz harekatının başlaması ile işgal donanması Çanakkale Boğazı'na girmeye teşebbüs ettiği sırada Türk topçu birliklerinin üstün başarısı ve Albay Cevat yönetimindeki Nusrat Mayın Gemisi'nin etkili çalışmaları sayesinde düşman donanmasına büyük hasar verdirilmişti. Savaş sırasında batmakta olan Fransız savaş gemisi Bouvet'in yardımına İngiliz Ocean ve Fransız İrresistible gemileri gelmişti. Bu sırada Seyit Onbaşı'nın bulunduğu Rumeli Mecidiye Tabyası'ndaki vinç arızalanmıştı. Bunun üzerine her biri 276 kilo ağırlığında olan top mermilerini Besmele çekerek, üç kez namluya yerleştiren Seyit Onbaşı, İngiliz Ocean gemisinin mürettebatı tarafından terk edilmesi ile sonuçlanacak tahribatı sağlamıştı.

KARA HAREKATINDA MEHMETÇİK

Çanakkale Savaşı'ndan tam 93 yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından geçtiğimiz Şubat ayında Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen kara harekatı sırasında Mehmetçiğin sırtındaki yaklaşık 40 kilo yükle yaya olarak sürdürdüğü intikal, operasyonun en dikkat çekici fotoğraf karesini oluşturmuştu. Sırtlarında yük, ellerinde kilolarca ağırlıktaki silahlarıyla Mehmetçikler, Seyit Onbaşı'yı hatırlatmıştı.

TSK'nın yürüttüğü 8 günlük kara operasyonunun bilançosu şöyle açıklanmıştı:

8 günde 240 terörist öldürüldü ve 290 teröristın sığınak ve barınakları tamamen tahrip edildi.

Harekat süresince bölgedeki 60 hedef grubuna (272 hedef) hava taarruzu icra edildi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ateş destek vasıtaları tarafından 517 adet muhtelif hedef ateş altına alındı. Harekatın başından itibaren, manevra birlikleri ve savaş uçakları tarafından 126 mağara, 290 barınak ve sığınak, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi, 6 eğitim tesisi, 23 lojistik tesis, 18 ulaştırma tesisi, 40 hafif silah mevzii ve 59 uçaksavar mevzii kısmen ya da tamamen tahrip edildi. Harekatta 24'ü asker ve 3'ü geçici köy korucusu olmak üzere, 27 güvenlik görevlisi şehit oldu.

276 KİLO AĞIRLIĞINDAKİ 3 TOP MERMİSİNİ NAMLUYA YERLEŞTİRDİ

Seyit (Çabuk) Onbaşı, (Doğumu: Eylül 1889, Vefatı: 1939, Havran) Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale Cephesi'ndeki büyük savaş kahramanlarından.

Seyit Onbaşı 1909 yılında orduya katıldı ve Balkan Savaşı'nda yer aldıktan sonra, Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Çanakkale Cephesi'nde topçu er olarak görev aldı. Savaş sırasında Seyit Onbaşı'nın bulunduğu Rumeli Mecidiye Tabyası'ndaki vinç arızalandı. Bunun üzerine her biri 276 kilo olan top mermilerini Besmele çekerek, üç kez namluya yerleştirdi ve İngiliz Ocean gemisinin, mürettebatı tarafından terk edilmesi ile sonuçlanacak tahribatı sağladı. 1918 tarihinde köyüne döndükten sonra, eski uğraşı olan ormancılık ve kömürcülüğe devam etti. 1934 yılında çıkarılan Soyadı Yasası ile 'Çabuk' soyadını edindi. Seyit Onbaşı 1939 yılında hayatını kaybetti.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2008 Salı 14:13:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?