9
Mayıs
2024
Perşembe
ERZURUM

Dünya KOAH günü etkinlikleri

Dünyanın en çok öldüren dördüncü hastalığı olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) karşı Erzurum'da halka yönelik bilgilendirme konferansı düzenlendi. 

15 Kasım Dünya KOAH Günü sebebiyle Aziziye Araştırma Hastanesi konferans salonunda Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Meral tarafından, hastalıkla ilgili bilgilendirme konferansı verildi. KOAH hastalarının ilgi gösterdiği konferansta konuşan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Maral, "Dünya Sağlık Örgütü, her yıl yaklaşık 3 milyon kişinin KOAH nedeniyle öldüğünü bildirmektedir. KOAH tüm dünyada kalp hastalığı, felç ve pnömoniden sonra HIV-AIDS ile birlikte dördüncü ölüm nedenidir" dedi. 

Türkiye'de yaklaşık 3 milyon KOAH'lı hasta bulunduğu ve her yıl bu hastalıktan 15 bin kişinin öldüğünün tahmin edildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Meral, hastalığın erken dönemde yapılacak bir solunum testiyle tespit edilebileceğini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. "Biz milyonlarca çocuğumuzun ve gencimizin ileride 'KOAH'lı olmaması için sigara kullanımının yasaklanmasını, Akciğer enfeksiyonlarına karşı etkin koruyucu önlemler alınmasını bekliyoruz" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2006 Çarşamba 15:56:32
Güncelleme :15 Kasım 2006 Çarşamba 16:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?