6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Dünya literatürüne iki böcek

Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Yıldırım, 2 yeni böcek türünün daha tanımlayarak dünya literatürüne kazandırıldığını söyledi.

Uzun süredir böcekler üzerinde çalışmalar yapan Prof. Dr. Yıldırım, Artvin ve Kars (Sarıkamış'tan) 2 yeni böcek türü daha tespit etti. Dünya literatürü için yeni olan böcek türleri, Fransa'da Biocosme Dergisi'nde yayınlanarak dünya literatürüne kazandırıldı.

Prof. Dr. Yıldırım, böceklere ise tespit ettiği bölgenin ismini verdi. Artvin'den bulduğu böcek türüne Athous artvinensis, Kars'ın Sarıkamış ilçesinden bulduğu böcek türüne ise Agrypnus sarikamisensis isimlerini vererek bu isimleri uluslararası literatüre geçirdi.

Dünyada bilimsel olarak tanımlanmış bir milyondan fazla böcek türünün bulunduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, bu sayının her geçen gün arttığını açıkladı.

Türkiye'nin en büyük böcek müzesinin ise Erzurum'da bulunduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'deki üniversitelerde Biyolojik Bilimler Araştırma Merkezleri'nin biran önce kurulması gerektiğinin önemine değindi.

Böcekler üzerinde yapılan çalışmaların birçok alanda önem taşıdığına dikkat çeken Yıldırım, Türkiye'nin biyolojik zenginlikler bakımından bir kıta özelliği gösterdiğini, bu sebeple bu araştırma merkezlerinde yapılacak olan çalışmalar ile yararlı türlerinden daha fazla yararlanma ve zararlıların zararının önlenmesine yönelik çalışmaların yapılmasının gerektiğini dile getirdi.

Yıldırım, "Üniversitelerde Kurulacak olan bu Biyolojik Bilimler Araştırma Merkezlerinde yapılacak olan araştırmalarla ülkemizdeki faydalı ve zararlı canlı türleri üzerinde bilim adamlarının yapacakları çalışmalar ülkemiz ekonomisi için çok büyük katkılar sağlayacaktır" dedi.

Haber7
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 13:04:43
Güncelleme :29 Nisan 2008 Salı 13:12:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?