6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Dünya su günü etkinlikleri

Devlet Su İşleri 8. Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, dünyada her 15 saniyede bir çocuğun su kaynaklı hastalıklardan öldüğünü söyledi.

Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü tarafından ‘Dünya Su Günü’ sebebiyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. DSİ Bölge Müdürlüğü binasında düzenlenen ödül törenine öğrenciler ve davetliler katıldı.

DSİ Bölge Müdürü Ömer Faruk Yiğitsoy, törende yaptığı konuşmada suyun hayat için önemine değinerek, “Yeryüzündeki her şey suyla hayat bulmuştur ve onunla yaşamını devam ettirmektedir. Sadece insan için değil yaşayan her varlık için gereklidir.”dedi.

Dünya üzerinde içme suyu kaynaklarının azaldığını belirten Yiğitsoy, şunları söyledi: “Dünyada içme suyu kaynakları aynı kalırken, talep her geçen gün artmaktadır. Su kaynakları, artan nüfus, kentleşme ve bütün dünyada etkileri görülen küresel ısınmayla 21. yüzyılda daha da büyük bir önem kazanmıştır. Özellikle gelişmekte olan ekonomilere sahip ülkeler su kıtlığı ve hızlı nüfus artışıyla karşı karşıya kalmakta, dolayısıyla içme suyuna olan ihtiyaçları artmaktadır. 2005 yılında Dünya sağlık örgütüne göre 5 yaşın altında 1 milyon 600 bin çocuk güvenilir olmayan içme suyu ve yetersiz hijyen şartlarından kaynaklanan hastalıklardan dolayı yaşamını yitirmiştir ve bu durum maalesef her yıl nüfus artışına bağlı olarak devam etmektedir. Diğer bir ifadeyle her 15 saniyede herhangi bir yerde bir çocuk su kaynaklı hastalık sebebiyle hayatını kaybetmektedir.”

Türkiye´nin özellikle içme, kullanma ve sanayi suyu temin çalışmalarında dünyanın birçok ülkesinden daha iyi durumda olduğunu vurgulayan DSİ Bölge Müdürü Yiğitsoy, sözlerini şöyle tamamladı:

“DSİ teşkilatı olarak amacımız, ülkemiz insanını, güvenilir ve standartlara uygun içme suyuna kavuşturmak. Bu konudaki çalışmalarımız devam etmektedir.”

Törende daha sonra DSİ Bölge Müdürlüğü’nün düzenlediği su konulu resim yarışmasında birinci olan Erzurum Yahya Kemal İlköğretim Okulu öğrencisi Melik Gedik, ikinci olan Erzincan Şehit Karaoğlanoğlu Yatılı İlköğretim Okulu öğrencisi Meryem Paçacı ve üçüncü olan Erzurum Mehmetçik İlköğretim Okulu öğrencisi İhsan Zorba’ya ödülleri verildi.

Kompozisyon yarışmasında birinci olan Erzurum Mehmetçik İlköğretim Okulu öğrencisi Şeyma Dursun, Ağrı 75. Yıl İlköğretim Okulu öğrencisi Naim Öğet ile Erzurum Özel Aziziye İlköğretim Okulu öğrencisi Ayşe Betül Erdoğan’a ödülleri davetliler tarafından verildi.

Tören Dünya Su Günü konulu sinevizyon gösterisiyle sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 16:28:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?