7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Düzenli aşılama ve ilaçlama gerek

Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı ve Bulaşıcı Hastalıklar ve Salgın Hastalıklar Şube Sorumlusu Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, şarbonun sindirim sistemini ve solunum yolunu tutan ölümcül hastalık olduğunu söyledi. 

Her yıl Erzurum’un farklı yerlerinde şarbon hastalığıyla karşılaştıklarını ve bunun çok doğal bir hastalık olduğunu kaydeden Çankaya, şunları söyledi: “Sindirim sistemi ve solunum yolunu tutan şarbon hastalıkları ölümcüldür ve bundan kurtuluş yoktur. Cilt kanseri ise çok doğal bir hastalıktır ve antibiyotiklerle tedavisi evde yapılabilir. Cilt şarbonundan korkulacak bir durum yoktur, Türkiye’de özellikle cilt şarbonu görülür ve bunun için kısa süreli tedavi yeterlidir” 

Türkiye’de hayvancılıkla uğraşan bölgelerde şarbon hastalığının görüldüğünü belirten Çankaya, “Özellikle hayvancılıkla uğraşan bölgelerde şarbon hastalığı sık görülür. Hayvanlarda görülen hastalık, çeşitli yollarla vatandaşlara bulaşıyor ve halk tedirgin oluyor. Genelde cilt şarbonu görüldüğü için korkulacak bir durum yoktur. Sindirim sistemi ya da solunum yolunun tutan şarbon bulaşmışsa zaten bu ölümcül bir durumdur” şeklinde konuştu. 

“ŞARBON NASIL ÖNLENİR”
Şarbon hastalığının önlenmesi için Tarım İl Müdürlüğünün düzenli olarak ilaçlama çalışması yapması gerektiğini vurgulayan Çankaya, şunları kaydetti: “Şarbon hastalığını önlemek için Tarım il Müdürlüğü düzenli olarak aşılama ve ilaçlama çalışmaları yapması gerekir. Hayvancılıkla uğraşan bölgeleri kontrol edip, aşılama çalışmalarını yakından takip etmelidir. Şarbon vakasına rastlandığı zaman biz doktorlarımızı bu bölgelere gönderip oradaki vatandaşları bilinçlendiriyoruz. Her yıl mutlaka birkaç vakaya rastlıyoruz, bunlar genellikle cilt şarbonu olduğu için korkulacak bir durum yok”

yayın
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 14:08:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?