6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Eğitim kalitesi yükseltilmeli

Hükümetin her ilde üniversite kurulmasına ilişkin kararını eleştiren Türkiye Bağımsız Eğitimciler Sendikası Erzurum 2 No'lu Şube Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, yeni üniversiteler açmak yerine, mevcut üniversitelerin eğitim kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini söyledi. 

Kotanlı, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin yeni üniversite açma girişimlerini eleştirdi. 9 yeni üniversitenin mevcut olan üniversitelerin parçalanmasıyla açılacağını ileri süren Kotanlı, "Yeni üniversitelerde görev yapan profesörler, doçentler, yardımcı doçentler ve diğer öğretim görevlileri mevcut üniversitelerden transfer ediliyor. Taşrada öğretim üyesi, fakülte binası, hatta öğrencisi olmayan onlarca tabela yükseköğretim kurumu var. Üniversite açılması yüzünden hem eğitim ve öğretim kalitesiz oluyor hem de para döküp eğittiğimiz insanlarımıza iş imkanı oluşturamıyoruz. Vakıf üniversitelerinin dışında devlet üniversitelerimizin çok ciddi altyapı sorunları var. Mezun olduktan sonra mesleğini icra edemeyecekse biz gençlerimizi neden eğitiyoruz, neden zaman, emek ve para harcıyoruz? Mesleki eğitimi niçin hep es geçiyoruz?" ifadelerini kullandı. 

Kotanlı, herkesin üniversite bitirmek zorunda olmadığını dile getirerek işe göre insan yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kotanlı, daha sonra şöyle devam etti: "İş-Kur'un yaptığı araştırmaya göre, ülkemizde işsiz fakülte ve yüksekokul mezunu sayısı 3 milyona yaklaştı. Burada önemli olan, dağı taşı üniversite yapmak değildir. 

Uluslararası kalitenin yanında, bir meslek kazandırması da önemlidir. Bu kalite ise bina ve maddi altyapı ile değil, öğretim üyelerinin kalitesiyle ölçülür. Elimizdeki mevcut üniversiteleri işletecek yeterli bilimsel kadrolara dahi sahip değiliz. Milyonlar harcayıp üniversitelerimizden yetiştirdiğimiz hocalarımızı elimizde tutmayı bile başaramıyoruz ve ona insanca yaşayacağı imkanlar sunamıyoruz." 

Kotanlı, YÖK ve üniversitelerin bütçesinin MEB bütçesi içindeki payının son yıllarda yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşürüldüğü; üniversite, fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokul sayılarındaki artışa rağmen 2008 bütçesindeki artış oranının, geçen yıl olduğu gibi yüzde 11 civarında olduğunu vurgulayarak, "Üniversitelerin en önemli özelliği, özerk bir kurum olabilmeleridir. OECD, üniversite özerkliğini sekiz ölçütte tanımlamaktadır. 

Bunların beşi, mali özerkliğe ilişkin olup bu kriterlere göre Türk üniversitelerinin mali özerkliği yok denecek kadar azdır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2008 Pazar 12:33:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?