7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Eğitimde çözüm önerileri paneli

Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) Başkanı Erdal Güzel, Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yaşanan git-gellerin eğitimde yaşanan başarısızlıkta rolü bulunduğunu söyledi. Tayin furyasının çocukların geleceğini de olumsuz etkilediğini belirten Güzel, OKS ve ÖSS’deki başarısızlığın üzücü olduğunu kaydetti. 

ER-VAK tarafından düzenlenen ‘Erzurum’da eğitim sorunları ve çözüm önerileri’ konulu panel Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı. Eğitimde yaşanan sorunların masaya yatırıldığı panele, Vali Yardımcısı Mehmet Gök, Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bastem, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, bilim adamları ve öğretmenler katıldı. 

Panelin açılışında konuşan ER-VAK Başkanı Erdal Güzel, Erzurum’un eğitimde son dönemlerde irtifa kaydettiğini söyledi. Sosyo-ekonomik göstergelerle eğitimdeki ürkütücü durumun bir paralellik gösterdiğini vurgulayan Güzel, “Bu durum bize ‘Geri kalmışlık bir bütündür, asla parçalanamaz’ ilkesini hatırlatmaktadır. Ama olumsuzlukların içerisinde eğitim, şüphesiz ki en önemli ve tartışmasız olanıdır.”dedi. 

Öğretmen, öğrenci, veli, yönetici, dershane, ekonomi, okul, sosyal çevre gibi ayakları olan eğitimdeki sorunların bir sebebe bağlanamayacağını kaydeden Güzel, sınavlarda 62 ve 64 sıralarda dolaşan Erzurum eğitiminin istikrarlı bir yönetimle yoluna devam etmesi ve başarıyı artırabilecek eylem planları içerisinde olması gerektiğini söyledi. 

Erzurum il milli eğitiminde yaşanan gel-gitlerin bu başarısızlıktaki rolunun inkar edilemez olduğunu vurgulayan Güzel, “Milli Eğitim Müdürlüğündeki tayin furyasının faturası çocuklarımızın geleceğine kesilmektedir. İl Milli Eğitim Müdürünün sık sık değişmesi yönetim kadrolarında moral bozukluğuna ve idari yapılanmada belirsizliklere yol açmaktadır. Siyasi hırs ve arzular Erzurum eğitiminin kaderiyle oynar hale gelmiştir. Bu arada siyasetin, özel sektörün ve sivil inisiyatifin eğitime olan ilgisizliğinden de bahsedebiliriz. Bir iki istisna dışında şehrimizde yatırım güçleri olan kurumlara ait eğitim kurumların maalesef söz etmek mümkün değildir. Türkiye’nin en büyük yüzölçümüne sahip illerinden biri olan şehrimizde eğitim işini yürütmenin diğer illere oranla zor olduğunu bilmekteyiz. Bu arada aldığımız bilgilere göre bu yılın Eylül ayı itibariyle 1500 öğretmen açığı var. Öğretmen boşlukları vekil öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Ülkemizde eğitimde fırsat eşitliğinden bahsetmek neredeyse imkansızdır. Öğretmensiz, tuvaletsiz, eksi 40 derecede odunsuz, kömürsüz okullardaki öğrencilerle, seneliği 25 bin dolar olan kolejlerde okuyan çocukları aynı kulvarda koşturmak eşitlik midir?” 

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Bastem, Erzurum eğitiminde öğretmen sirkülasyonu, stajyer öğretmenlerin çok oluşu, birleştirilmiş sınıfların sorunların başında geldiğini söyledi. Velilerin çocuklarına ilgisiz olmalarının da sorunun başka bir ayağı olduğunu vurgulayan Bastem, “Veliler geleneksel veli anlayışından vazgeçmiyorlar. Çocuklarını okula göndererek görevlerini yaptıklarını zannediyorlar. Çocuklarının eğitimleriyle ilgilenmiyorlar.”dedi. 

Erzurum Valiliğinin 2008-2009 eğitim öğretim yılında ÖSS ve SBS’de başarının yakalanması için bir eylem planı hazırladığını vurgulayan Bastem, öğretmen ve öğrencilere yönelik eğitim çalışmalarına ağırlık verileceğini anlattı. 

Açılmış konuşmalarından sonra panelin ilk oturumuna geçildi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Muhsine Börekçi’nin oturum başkanlığını yaptığı oturumda söz alan Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Çıngı, Türkiye ve Erzurum eğitimine yönelik yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Türkiye ve Erzurum eğitiminin durumunu rakamlarla dile getiren Prof.Dr. Hülya Çıngı, Erzurum’un ilköğretimde kötü, orta öğretimde ise iyi durumda olduğunu belirtti. Erzurum’da eğitimde standartlara ulaşabilmek için 795 öğretmen ve bin 75 dersliğe ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Çıngı, kentte bilgisayar, bilgisayar laboratuarları, fizik-kimya laboratuarlarına da ihtiyaç bulunduğunu söyledi. 

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Abdullah Şahin, sınav başarısını etkileyen unsurlar hakkında bilgi verdi. Eğitimdeki sorunların sebebi olarak öğretmenlerin suçlandığını ancak bunun yersiz olduğunu ifade eden Şahin, Erzurum eğitiminde öğretmen ve derslik konusunda çok fazla sıkıntı olmadığını, sorunun başka yerlerde aranmasının daha faydalı olacağını kaydetti. 

Konuşmasında başarısızlık konusunda öğretmenlerle birebir görüşerek bir araştırma yaptıklarını ifade eden Şahin, öğretmenlerin özellikle velilerin çocuklarına olan ilgisizliğinden şikayetçi olduklarını vurguladı. 

Panelde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Zübeyir Kars, ‘Erzurumlunun dünya görüşünün eğitime etkisi’ni anlatırken, eğitimci-yazar Mehmet Vural, kurumsal yapı ve yönetim sorunları, kişisel gelişim uzmanı Kadir Demirbüken ise sınavda zamanı kullanma ve okuma anlama konularında konuştular.

iha
Yayın Tarihi : 15 Kasım 2008 Cumartesi 13:41:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?