4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Eğitimde yeni arayışlar

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkan yardımcısı Dr. Muammer Yıldız, ilk ve orta öğretimde müfredatın yenilendiğini, öğrenci merkezli öğretim ortamlarının esas alındığını bildirdi.


Memleketi Erzurum'da Üniversite Kitapevi tarafından düzenlenen 'Eğitimde yeni arayışlar' konulu söyleşiye katılan Talim Terbiye Kurulu Başkan yardımcısı Dr. Muammer Yıldız, kurulun işleyişi hakkında bilgi verdi.


Eğitimci-yazar Mahmut Balcı'nın yönettiği söyleşide eğitimde gerçekleştirilen müfredat değişikliği konusuna değinen Yıldız, "İlköğretim'de TEDEP, mesleki teknik eğitimde MEGEP ve nihayet ortaöğretim projesiyle de ortaöğretim müfredatları yenilenmiştir. Mesleki teknik eğitimde modüler sisteme geçilerek yatay ve dikey geçişlere izin verilmiştir. İlköğretim programları yapılandırmacı yaklaşımla ele alınmış, aktif öğrenme yöntemi ve etkinlik temelli bir işlenişe yer verilmiştir. Bireyi öne alan öğrencide var
olan temel becerileri gerçekleştirmeyi amaçlayan yeni yaklaşımda öğrenci merkezli öğretim ortamları esas alınmış ve işlenişlerde öğrenciler aktif hale getirilmiştir" dedi.


Kendine güvenen başkasıyla kolay iletişim kurabilen medeni ifade gücü yüksek Türkçe'yi etkili ve doğru kullanan bir program benimsendiğini kaydeden Yıldız, "Merkezi sınavlarda sonucu değil, süreci ölçen akademik başarıların yanında temel beceri ölçen SBS'ye yer verilmiştir. Ortaöğretim projesiyle yürütülen ortaöğretim program çalışmalarının önemli kısmı tamamlanmış geriye kalan derslerin program yenileme çalışmaları devam etmektedir" diye konuştu.
Yeni müfredatın başarılı olabilmesi için zihinsel bir değişime ihtiyaç olduğunu kaydeden Dr. Muammer Yıldız, konuşmasında şunları ifade etti:
"Değişimin sağlıklı olması için öncelikle zihinsel bir değişime ihtiyaç vardır. Aslında bu program esnek bir programdır. Şayet birbirimize, öğrencimize, öğretmenimize güvenirsek bu sorunu aşarız. Üniversitelerin öğrencileri iyi birer öğretmen olacak şekilde yetiştirmeleri gerekir. Yeni programda hem test edilmiş geleneksel yaklaşımları hem de çağın ihtiyaçlarına uygun yeni modelleri önemsiyoruz. İnsan ve birey eksenli olan bu yeni programın geleceğimiz için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu programları
Avrupa Birliği'nin bir dayatması olarak lanse etmek Türk Milli Eğitim camiasına büyük bir haksızlık olur. Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve bağımsız bir kurul olan talim ve terbiye kurulu ve Türk Milli Eğitim teşkilatı çağın ihtiyaçlarına göre yenilikleri yakalamak için yoğun bir şekilde çalışmaktadır.Bu programın oturması için zamana ihtiyaç vardır. Bütün öğretmeleri hizmet içi kurslarına almak kolay değil."
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 10:51:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?