4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

“EKOkredi” protokolü imzaladı

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ile Şekerbank arasında “EKOkredi” protokolü imzaladı.

EKOkredi protokolü, Şekerbank’ın İşletme ve Tarım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik tarafından imzalandı.

EKOkredi protokolünün imza töreninde bir konuşan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik, enerjisinin yüzde 70’ini ithal eden bir ülke olarak, tasarrufa yönelik her türlü girişimi desteklediklerini söyledi. Yücelik, enerji tasarrufuna yönelik her türlü yatırımı uygun ödeme koşullarıyla destekleyen EKOkredi’nin, Türkiye’nin kalkınmasına ve sanayileşmesine katkı sağlayan önemli bir araç olduğunu belirtti.


Kredinin kış mevsiminin uzun geçtiği Erzurum için büyük bir önem taşıdığını belirten ETSO Başkanı Yücelik, “Erzurum’da binaların ısı yatımları yeterli değil. Bu sebeple yakıt maliyetleri artıyor. Oysa iyi bir ısı yalıtımıyla yüzde 40-50 oranlarında tasarruf sağlanabilir. Biz bunun için bu krediyi önemsiyoruz. Ancak banka yetkililerinden talebimiz kredi almak isteyen Erzurumlulara zorluk çıkarmamaları yönündedir” diye konuştu.


Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız ise EKOkredi imza töreninde yaptığı konuşmada, “Anadolu Bankacılığı”nı misyon edinen Şekerbank’ın, enerji tasarrufu yoluyla aile ve işletme bütçelerini korumayı hedeflediğini belirtti. Halit Haydar Yıldız, “EKOkredi kampanyamızda, enerji tasarrufuyla ilgili yapılacak bir yatırım ile, farkında olmadan boşa harcanan emeği, kazancı ve aynı zamanda doğal kaynakları korumayı amaçlıyoruz” dedi.


Halit Haydar Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: “Şekerbank, son yıllarda dünya gündeminin ön sıralarında yer alan enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda yürüttüğü ulusal ve uluslararası işbirliklerini ve çalışmalarını “EKOkredi; Enerjiyi ve Emeği koruyan kredi” ürününde somutlaştırdı. EKOkredi’yi enerji tasarrufuna yönelik her türlü yatırımı, uygun ödeme koşullarıyla desteklemek üzere geliştirdik. EKOkredi ile bir yandan Türkiye’nin enerji kaynaklarını bir yandan da aile ve işletme bütçelerini koruma konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz. Şekerbank’ın ‘Anadolu Bankacılığı’ misyonu doğrultusunda, hedef müşteri segmentlerimize uygun olarak, tarım, bireysel ve ticari olarak çeşitlendirilen EKOkredi, bu müşteri segmentlerinin ihtiyaçlarına göre tasarlandı ve ödeme koşulları da bu çerçevede hazırlandı.”


ELEKTRİĞİN YÜZDE 40’I BİNALARDA TÜKETİLİYOR
Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, ülkemizde toplam elektriğin yüzde 40’ının, dünyada ise yüzde 50’sinin binalarda tüketildiğine dikkat çekerek, bu oran ile binaların, sanayi sektöründen sonra enerji tüketiminde ikinci sırada yer aldığını belirtti. Binalarda tüketilen enerjinin çok büyük bölümünün ise ısıtma ve soğutmada kullanıldığı vurgulayan Halit Haydar Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Oysa binaların dış duvarlarına, çatısına ya da tesisatına ısı yalıtımı yapıldığında, ısıtma-soğutma giderlerinde yüzde 50-60’a varan oranlarda enerji tasarrufu yapılabiliyor. Yalıtım camı kullanıldığında, ısı kayıpları yüzde 75 oranında azaltılabiliyor. Üstelik bu yatırımlar kendisini 2-5 yılda amorti edebiliyor. Elektrik, yakıt, su ve doğalgaz ödemeleri azalırken emeğimiz boşa harcanmıyor, aynı zamanda Türkiye’nin enerji kaynakları da korunuyor.”

ENERJİ VERİMLİLİĞİYLE YILDA 12 MİLYAR TL TASARRUF FIRSATI
Ülkemizin enerji ihtiyacının yüzde 70’inin ithal edildiğine dikkat çeken Halit Haydar Yıldız, bu nedenle yapılacak her türlü enerji tasarrufunun, enerji kaynaklarını koruyarak dışa bağımlılığı azaltacağını söyledi. Yıldız, “Enerji tasarrufu yoluyla ülkemizde yılda yaklaşık 12 milyar TL tutarında tasarruf sağlanması mümkündür” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:
“EKOkredi’nin sunduğu avantajlardan yararlanarak, doğal kaynakları çok zengin olan ülkemizde, rüzgar, su ve güneş enerjisini, elektrik enerjisine dönüştürerek, alternatif enerji kaynaklarına yönelebilirsiniz. Atık yönetimiyle, tehlikeli atıkları bertaraf ederek, doğamızı korurken, geri kazanılabilen atıkları yeniden üretime katabilir ve bu yolla üretim maliyetlerinde önemli tasarruflar sağlayabilirsiniz. Tarımda, modern sulama ekipmanlarıyla da daha az suyla, daha kaliteli ve verimli mahsul almanız mümkün. Aralık 2009’da yürürlüğe girmesi beklenen yönetmelik gereğince zorunluluk haline gelen Enerji Kimlik Belgesi’nin temini için de EKOkredi kapsamında finansman desteği sağlayacağız. Onun için bireysel, ticari ya da tarım alanında herkese ‘Emeğini koru, tasarrufa uzat elini Türkiye’ diyoruz.”


PROTOKOLÜN KAPSAMI
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ile imzalanan, aylık taksit ödemeli “Taksitli Ticari Kredi” kullandırılmasına ilişkin protokolün genel esasları ise şöyle belirlendi:
Kredi talebinde bulunacak üyeler öncelikle ilgili Ticaret ve Sanayi Odası’na başvurarak kredi talep formu dolduracak, kredi talebi Oda tarafından tasdik edilen üyeler Şekerbank’ın en yakın şubesine yönlendirilecek. Oda tarafından Banka’ya yönlendirilen firmalar ile ilgili nihai karar, kendi kredilendirme esasları dahilinde Bankaca verilecek. Kredinin limit sınırlaması olmayacak ve müşterinin finansal yapısı çerçevesinde kredi değerlendirmesi yapılacak. Kredilendirme limitleri ve teminatlandırmalar, banka kredi limit ve teminat tahsis yetkileri kapsamında oluşturulacak. Bankaca kredisi uygun görülen firmalar da Banka tarafından belirlenen şartlar dahilinde, 60 aya varan vadelerde, aylık eşit taksit ödemeli ticari kredi kullanabilecekler. Krediye uygulanacak faiz oranı, kullandırım tarihinde; 0-36 ay arası TTK yüzde 1,69 aylık, 37-60 ay arası TTK yüzde 1,80 aylık olacak. Faizler, 6 aya kadar vadeli kredilerde sabit tutulacak. Bir yıldan uzun vadeli kredilerde ise; ilk 12 ayı sabit kalmak kaydıyla, 12 ayı aşan süre için Bankaca piyasa şartları doğrultusunda serbestçe değişiklik yapılabilecek.
 

İha
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2009 Pazartesi 20:27:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?