6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Elektrik zammına tepki

Türk Enerji-Sen Doğu Anadolu Şube Başkanı Ahmet Çağlaroğlu, elektriğe yapılan zammı eleştirdi.

Çağlaroğlu, zammın önüne geçilebilmesi için Türkiye'nin mevcut kaynaklarının kullanılarak üretim yapılmasını ve dışa bağımlı politikalardan vazgeçilmesini istedi.

Türk Enerji-Sen Doğu Anadolu Şube Başkanı Ahmet Çağlaroğlu, Erzurum'da yaptığı açıklamada, 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 21, sanayide kullanılan elektriğe ise yüzde 22 oranında zam yapıldığını belirtti. Çağlaroğlu, 1 Ocak'ta yapılan yüzde 19.5'luk artış ile birlikte son 6 ayda zam oranının yüzde 44'e ulaştığını ifade etti. Çağlaroğlu, "Bunun önlenmesi; uygulanmakta olan dışa bağımlı enerji politikalarından vazgeçilerek ülkemizin ve milletimizin çıkarlarına uygun politikalar uygulanması ve elektrikteki kayıp ve kaçak oranının düşürülmesiyle mümkündür" dedi.

Çağlaroğlu açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Ülkemizin elektrik üretimi için kullanabileceği hidrolik, güneş, rüzgar, jeotermal ve nükleer enerji gibi seçenekleri mevcut olmasına rağmen, elektrik üretiminin yüzde 45'inin doğalgaz ile gerçekleşmesi bu yanlışlığın en somut göstergesidir. Türkiye'de hidrolik enerji potansiyelinin yüzde 65'i , güneş enerjisi potansiyelinin yüzde 95'i jeotermal enerjinin ise yüzde 80'i kullanılamamaktadır. Yapılan yanlış yatırımlar nedeniyle elektrik üretiminin hemen hemen yarısı ithal edilen doğalgaz ile yapılmaktadır. Doğalgaz fiyatları da petrol fiyatlarına paralel olarak arttığından elektrik fiyatları durmadan artmakta faturayı da vatandaşlarımız ödemektedir. Bu nedenle enerji alanında gerekli adımlar atılmalı, dışa bağımlılığımız hızla azaltılmalıdır. Doğalgaz santralleri ile yapılan anlaşmalar gereği alım garantisi verildiğinden kamu kuruluşlarından 3 kat daha pahalı olarak özel sektörün ürettiği elektrik alınmakta ve parası da vatandaşımıza ödetilmektedir. 2007 yılı rakamlarına göre, 191.2 milyar kwh olan tüketimin iki katından daha fazlası hidrolik enerji potansiyeli kullanarak elde edilebilir. Bu potansiyel 430-450 milyar kwh civarındadır. Bu konuda yapılacak tek şey, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) önünün açılması ve gerekli yatırımların sağlanmasıdır. Türkiye'nin komşuları nükleer santraller yaparken biz de hala beklenilmektedir. Bu konuda gerekli yatırımlar yapılması kaçınılmazdır. Zammı tetikleyen etkenlerden birisi de kaçak ve kayıp oranladır. TEAŞ'ın açıkladığı 2007 yılı rakamlarına göre, Türkiye'de bu oran yüzde 14.8'dir. Dünya ortalaması ise yüzde 7'dir. Kaçak elektrik kullananların parası da, günü geldiğinde faturalarını borç bulup yatıran vatandaşlarımıza ödetilmektedir. Bu adaletsizliğin giderilmesi için hükümet tarafından biran önce gerekli teknik ve idari önlemler süratle alınmalıdır."

.
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 15:05:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?