4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Elektrikli battaniyeden kuluçka makinesi

Erzurum'da elektrikli battaniyeyi kullanarak kuluçka makinesi yapan Nihat Karaova (37), evinin oturma odasında civciv üretimi yapıyor.

Şükrüpaşa Mahallesindeki kiralık evde kurduğu kuluçka makinesiyle ayda ortalama 300 civciv üreten evli ve iki çocuk babası Karaova, "Elektrikli battaniyeyi kullanarak kuluçka makinası yaptım. Yaklaşık 60 liralık ısı geçirgen kablo, bilgisayar fanı, köpük, spot lambalar kullandım. Köylerden topladığım taze yumurtaları, 21 gün süreyle kuluçkaya yatırıyorum. Yumurtalardan çıkan civcivlerin tanesini 2 liradan satıyorum. Destek verilmesi halinde projemi geliştirerek daha fazla miktarda civciv üretimi yapmak istiyorum" dedi.

Şükrüpaşa Mahallesi'nde oturan ve çocukluğunda kümes havyanı yetiştiren evli ve 2 çocuk babası Nihat Karaova, seyyar satıcılıkla geçinemeyince, 5 yıl önce iş aramaya başladı. Bir süre iş bulamayan Karaova, civciv üretmeye ve yetiştirmeye karar verdi. Bir fabrikada gördüğü kuluçka makinesinden esinlenen Karaova, amatör çizimini yaptığı makine için çalışmaya başladı. Evinin oturma odasında köpüklerden yaptığı kuluçka makinesini ısınabilme özelliği bulunan elektrikli battaniyelerdeki kabloyla donatan Nihat Karaova, bilgisayar fanıyla da ısının eşit dağılmasını sağladı. Termometreyle ısı kontrolü yapan Karaova, bir kabın içerisine döktüğü suyla da makinede nemli bir ortam oluşturdu. Köylerden topladığı taze yumurtaları kuluçka makinesindeki raflara yerleştiren Karaova, civcivlerin yapışarak ölmemesi için yumurtaları günde 2 kere çeviriyor. Yaptığı iki ayrı makinede toplam 270 yumurtayı kuluçkaya yatıran Karaova, 21 günün sonunda en az 200 civcivin sağlıklı olarak yumurtalarından çıktığını söyledi.

İşsizliğin arttığı bir dönemde yetiştirdiği civcivleri tanesi 2 liradan satarak geçimini sağlayan Nihat Karaova, kent merkezinde ve köylerde ayda ortalama 300 civciv sattığını anlattı. Karaova, "Çocukluğumda evimizin bahçesinde yetiştirdiğim civcivlerden şimdi para kazanıyorum. Kendi çabamla 60 liralık harcayarak yaptığım kuluçka makinesini profesyonel hale getirip daha fazla civciv üretmek istiyorum. Ama maddi durumum buna izin vermiyor. İşadamları yada devlet yetkilileri gerekli desteği verirse üretimi artırıp, iş istihdamı bile sağlayabilirim" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 13:20:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
feyzullah demir IP: 78.180.115.xxx Tarih : 7.03.2010 15:04:32

selam kardeş ben birtane kuluşka makinesi yaptım ama civ civ alamadım yumurtalar yeşil yeşil cıktılar.kullandığım malzemeler şunlar . medefe tahta .   bilgisayar fanı.     37.7   ile  37.6 arası ısıyı sabit tutan termostart   12x50 spot lamba ve tas içerisinde nem oluşması için su kullanıyorum günde 3 defa yumurtaları ceviriyordum ginede civ civ alamıyorum nerede hata yapıyorum yardımcı olabilirmisiniz şimdiden tşk