6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Emek ürünü proje

'Roche Tıp Araştırma' yarışmasında ikinci olan Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Ydr. Doç. Dr. Zekai Halıcı, bir projenin hiçbir maddi destek almadan, tamamen emek ürünüyle yapılabileceğini ispatladık dedi. 

Halıcı, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi; Farmakoloji, Kadın Doğum, Fen Edebiyat Fakültesi ve Fizik bölümlerinin ortak teknik imkanlarını birleştirerek, Osteoporoz alanındaki "Protective effects of Amlodipine and Lacidipine on ovaryectomy induced bone loss" başlıklı çalışmalarıyla 'Roche Tıp Araştırma' ödülü yarışmasında ikinci olmayı başardıklarını ve hiçbir maddi destek almadıklarını söyledi. 

“KAYNAKLARI NASIL KULLANACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”
Osteoporoz(kemik erimesi), alanında yaptıkları çalışmayla, Türkiye’de kaynakların nasıl kullanılacağının bilinmediğini gördüklerini söyleyen Halıcı, “Kütüphanelerimizde ve laboratuarlarımızda kaynaklar yeterli olmasına rağmen, bazı arkadaşlarımız bunu nasıl kullanacaklarının farkında değiller. Bu çalışmayla biz bu gerçeğin farkına vardık. Hiçbir maddi külfeti olmayan çalışmamız tamamen emek ürünüdür ve kendi imkanlarımızla bunu gerçekleştirdik. Bu çalışma sonunda elimizde olan kaynakların aslında yeterli olduğunu gördük” dedi. 

Osteoporoz alanında yaptıkları çalışmanın çok emek ve sabır isteyen bir proje olduğunu söyleyen Halıcı, çalışmalarının detaylarını şöyle anlattı:
“180-200 gram ağırlığındaki hayvanları mikro cerrahi ile yumurtalıklarını aldık ve bu işlemi çok sayıda hayvan üzerinde denedik. Hayvanları menopoza sokarak, iki, üç ay bakımlarını ve pansumanlarını yaptık ve bir o kadar da etkisini beklediğimiz ilaçları iki ay bu hayvanlara uyguladık. Yaklaşık 36 tane hayvanın uyruk kemiklerini ayırarak, bu kemiklerin içeriklerini, çeşitlerini teknik bir ortamda inceledik. Gerekli bütün çalışmaları yaptıktan sonra yarışmaya gönderdik”


Binlerce çalışma arasında ikinci olmayı nasıl başardıklarını söyleyen Halıcı şunları ifade etti:
“Çalışmamızı bitirdikten sonra birkaç elemeden geçti. Türkiye’de tıp alanında profesyonel olan uzmanlarımız, birlerce tıp çalışması arasında bizim çalışmamızı değerlendirmeye layık gördüler. Türkiye’de son üç yıl içerisinde bu alan konusunda yapılan bütün çalışmalar üç kez değerlendirildi ve bizim çalışmamız ikinci seçildi.İlk üçe girerek tıp alanında çok saygın bir ödüle layık görüldük. Bu çalışma ve ödülle üniversitemizin ümidi olduk. Hiçbir destek almadan büyük başarılara imza atılabileceğini ispatladık.” 

“AYAKTA ALKIŞLANDIK”
İkinci oldukları yarışmada ödül töreni için Antalya’ya davet edildiklerini ve ödül töreninde ayakta alkışlandıklarını söyleyen Halıcı, “Ödül komisyonundan bizzat ayağımıza gelerek Antalya’da yapılacak olan ödül törenine davet edildik. Telefonla bile aramayıp, gerçekleştirdiğimiz başarının saygınlığını gösterdiler. Ödül töreninde, başarı belgesi ve 10 bin YTL para ödülü aldık. Türkiye çapında tıp alanında önde gelen uzmanlar bizi ayakta alkışladı. Bu bizi çok gururlandırdı. Uzmanlarımız bizden çalışmamız hakkında bilgi aldılar. Bu çalışmayla patente başvurduk ve başvurumuz kabul edildi. Çalışmamız patent için inceleme aşamasında. İnşallah yakında patentimiz ” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2008 Pazartesi 18:43:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?