6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Emre'den organ nakli uyarısı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre, Sağlık Bakanlığı'nı organ naklinde yapılması gerekenler konusunda uyardı. 

Öncelikle organların adaletli dağıtılmasını isteyen Prof.Dr. Emre, hekimlerin maddi durumlarının iyileştirilmesini istedi. Emre, Sağlık Bakanı Prof.Dr. Recep Akdağ'ı da transplantasyon çalışmalarına verdiği destek sebebiyle tebrik etti.

Erzurum'da gerçekleştirilen Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 6. Kongresi'ne katılarak bildiri sunan ABD'nin organ nakli konusunda önemli uzmanlarından Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre, konuyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. 

Türkiye'de ve dünyada yapılan organ nakli çalışmalarını değerlendiren Prof.Dr. Şükrü Emre, Türkiye'nin son birkaç yıldır önemli başarılar sağladığını söyledi. 

Son 10-15 yıl içinde organ naklinde Türkiye'nin ilerleme kaydettiğini vurgulayan Prof.Dr. Şükrü Emre, bu konuda daha ileri gidebilmek için şunların yapılması gerektiğini vurguladı:
"Birincisi, organı bulmak, ikincisi yoğun bakım üniteleri ve bu anlamda Türkiye önemli bir aşama kaydetti. Üçüncüsü alınan organların ülke vatandaşları arasında zengin, fakir, ırk, dil, din ayrımı olmaksızın eşit ve adaletli bir şekilde dağıtılmasını sağlayacak belirli kuralların konulması. Türkiye bu konuda problemleri hala yaşıyor. Böbrek konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Oturmuş bir sistem var ama gelişmeler olması gerekiyor. Ancak karaciğer ve kalpta bir sistem yok. Hala organlar değişik şekilde dağıtılıyor diye duyuyorum. Bunu sadece bir kişiden değil 5-10 kişiden duyduğum için bu gerçeğin iyi araştırılması lazım. Çünkü bu iş Allah rızası için yapılan bir iş, bir hayat hediyesi insanlara. Bilirlerse ki, sadece zenginlere yönlendiriliyor, kimse organını vermez". 

ABD'de bu konuda gerekli kuralların konulduğunu kaydeden Prof.Dr. Emre, kurala uymayanlar çok ciddi şekilde cezalandırıldığını açıkladı.

HEKİMLER VATANDAŞIN CEBİNE EL ATMAMALI
Transplantasyonun meşakkatli bir iş olduğunu bu dalda faaliyet gösteren tüm sağlık çalışanlarının hakkettikleri şekilde bir para kazanmalarının önemli olduğunun altını çizen Prof.Dr. Şükrü Emre, "Sonuçta hekimde mesleğini satan bir insan. Nasıl herkes en iyi arabaya binmek istiyor ve bunun bedelini ödüyorsa, bu da ciddi bir iş bununda bedelinin olması lazım. Bunu yaparken de daha doğrusu sağlık sisteminde hekimlerin vatandaşın cebine el atmasının önlenmesi lazım. Bu da devletin görevidir. Devlet hekimlerini mutlu etmelidir. Hekimler vatandaşın cebine el atmadan böyle bir sisteme girmeden bir odak haline gelmeden hem bilimsel hem de klinik çalışmalarına devam etmelidir. İnsanlar bu işin para için yapılmadığını anladığı zaman her şey yoluna girecektir. ABD'de hasta gelir, muayenesi yapılır, yaptığımın karşılığında bir form doldururum, sigorta benim paramı öder. Benim hastayla pazarlığımda olmaz. Böylelikle karşılıklı bir güven de doğuyor. Sistemin böyle kurulması lazım.Bu insanların gecesi gündüzü yok, emeklerinin karşılığının verilmesi lazım."dedi.

ORGAN BAĞIŞI EĞİTİMİ İLKOKULDAN BAŞLAMALI
Türkiye'nin organ bağışı ve nakli konusundaki gelişmelerin olumlu olduğunu ancak daha iyi durama gelmesi için eğitimin ilkokul sıralarında başlatılmasının önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Şükrü Emre, "Türk halkı yardım sever bir millettir. Bu işin Allah rızası için olduğunu bilmek lazım. Kimse yakınlarının ölmesini istemez. Ama ilahi adalettir, eninde sonunda hepimizin gideceği yer bellidir. Bu iş olurken çıkan organların başkalarının hayatını daha iyi sürdürmelerini sağlayabiliriz. Halkımızın bu konuda duyarlı olması lazım. İlkokuldan başlayarak organ bağışının önemi anlatılmalı. ABD'de biz ilkokuldan başlayıp, kiliselerde özel programlar hazırlayarak konuyu gündemde tutuyoruz. Sanatçılar, sporcularla organ paylaşımının her zaman toplumun dikkatinde kalmasını sağlıyoruz" diye konuştu.

AKDAĞ'A TEŞEKKÜR
Türkiye'ye her gelişinde özellikle transplantasyonda önemli gelişmeleri görmekten mutlu olduğunu kaydeden Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölüm Başkanı Prof.Dr. Şükrü Emre, "Bir kere sağlık bakanımızın hekim olması bir şans. Sağlık bakanımız Türkiye'nin transplantasyonda uygar batı ülkeleri düzeyine çıkması için gayret gösteren bir insan" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 14:42:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?