4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Er-Vak çılgın Dadaş’a vefa istiyor

ER-VAK ÇILGIN DADAŞ’A VEFA İSTİYOR

Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) Başkanı Erdal Güzel, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusuna 6 uçak hediye eden Erzurumlu Nafiz Kotan’ın isminin mevcut havalimanına verilmesi gerektiğini söyledi. Güzel, yöneticilerin yarın kente gelecek Başbakan Erdoğan’a bu talebi iletmesinin yerinde olacağını belirtti.

Turgut Özakman’ın ‘Şu Çılgın Türkler’ kitabında yer verdiği Nafiz Kotan’ın Sakarya Savaşı öncesinde Türk ordusuna dört uçak alıp iki uçak parası hediye ettiğini belirten Er-Vak Başkanı Erdal Güzel, geç de olsa farkına varılan bir değere sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.

Büyük bir servet sahibi iken memleketi Erzurum’a gelip, ömrünün son günlerini Cumhuriyet Oteli’nin bir odasında geçiren ve bu otelde hayata gözlerini yuman Nafiz Bey’in cenazesinin resmi törenle kaldırılmasına karşın mezarının bir müddet sonra kaybolmasının şehir adına vicdanları sızlatan bir durum olduğunu ifade eden Güzel,

“Kara Fatma’nın da benzer bir şekilde kaybolan mezarı, ‘Dadaşlık vefa göstermek değil midir?’ sorusunu hafızalara getirmektedir. Bu çılgın Dadaş’ın isminin yaşatılması, ilk önce elbette ki hemşehrileri olan Erzurumlular’a düşmektedir. Nuri Demirağ ismini havaalanlarına veren Sivaslı Yiğidoları canı gönülden tebrik ederken, darısı başımıza diyor, üç yıl önce dile getirdiğimiz ‘havalimanının ismi Erzurum Nafiz Bey Havalimanı’ olarak değiştirilsin önerisini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 Kış Oyunları tesisleri açılış töreni öncesi bir kez daha tekrarlıyoruz. Şehir yöneticilerinin bu konuyu Başbakan Erdoğan’a ileterek, geç kalınmış bir davranışı hayata geçirmesini bekliyoruz. Kurtuluş mücadelesinde her zaman en ön safta olan Erzurum’da, böylesi kıymetli bir değerin isminin ölümsüzleştirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

NAFİZ KOTAN KİMDİR?

Nafiz Bey 1885 yılında Erzurum’da doğdu. Babası Hacı Ahmet Bey, annesi Esma Hanımdı. 1903 yılında Makbule Hanım ile evlendi, beş çocukları oldu. 1913’te ailesiyle İstanbul’a yerleşti. Birinci Dünya Savaşı sırasında Nafiz Kotan Beyin ordumuza bağış yaparak iki uçak armağan etmiştir. Nafiz Kotan ayrıca kendi parasıyla 4 uçak almıştır. Bu uçaklar İtalyan tasarımcı Celestino Rosatelli tarafından tasarlanmış, FİAT tarafından üretilmiş, 1918 yılından itibaren hizmete girmiş olan iki kişilik keşif uçaklarıydı. Kotan, 1946 yılında Erzurum’da vefat etti.

ER-VAK ÇILGIN DADAŞ’A VEFA İSTİYOR
ER-VAK ÇILGIN DADAŞ’A VEFA İSTİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2011 Perşembe 13:23:05
Güncelleme :6 Ocak 2011 Perşembe 13:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?