7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Erozyonla mücadele paneli

Erzurum Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, kentteki meraların büyük çoğunlunun erozyon tehlikesi altında olduğunu belirterek, “Meralar yanlış kullanılıyor, konar göçerler yanlış otlatma yapıyor ve verimli topraklar erozyonla yok oluyor” dedi. 

Erozyonla Mücadele haftası etkinlikleri kapsamında Tema Vakfı Erzurum Temsilciliği tarafından ‘Erozyonla Mücadele’ konulu panel düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A salonunda gerçekleştirilen panele; vali yardımcısı Nurettin Aktaş, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Tema Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canpolat, Tema Vakfı Danışmanı Mahir Gürbüz ve Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Yrd.Doç. Dr. Muhadir Özgül ile öğrenciler katıldı. 

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Canpolat’ın yönettiği panelde konuşan Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Erzurum’un toprak büyüklüğü açısından Türkiye’de 4. sırada olduğunu ve doğal bitki örtüsünün step olduğunu söyledi. Erzurum topraklarının yüzde 65’ni meraların oluştuğunu açıklayan Erdoğan, “İklimden kaynaklanan nedenlerden dolayı Erzurum’da mera hayvancılığı yapılıyor ve ormanlık alanlar çok az. Meraların yanlış kullanılması, bulaşıcı hastalıklar ve konar göçerlerin küçükbaş hayvanlarını yanlış zamanda otlatmaları toprak erozyonlarına neden oluyor ve her yıl erozyonla verimli topraklar kayboluyor, verim düşüyor” dedi. 

2004 yılında çıkan yasa ile göçerlerin hareketliliklerinin ve küçükbaş hayvanların ormanlara ve meralara girmesinin yasaklanmasıyla birlikte toprağın bir nebze de olsa nefes aldığını belirten Erdoğan, “Özellikle son yıllarda topraklardaki verimin hızla düşmesiyle birlikte yasalar hazırlanmaya başlandı. Sorunlu Tarım Arazilerinin Tespiti ve İyileştirilmesi Projesi’nin(STATİP), hayata geçirilmesiyle birlikte toprak verimlerinde artış olacağını, daha kaliteli ürünlerin yetiştirileceğini umuyoruz” şeklinde açıklama yaptı. 

Tema Vakfı Danışmanı Mahir Gürbüz, Erzurum’da toprakların kendi kaderine bırakıldığını belirterek, son yıllarda görülen iklim değişiklinin çok boyutlu ve evrensel bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye’nin gelecekte çok ciddi bir çöl tehlikesi ile karşı karşıya kalacağının altını çizen Gürbüz, şunları ifade etti: “Binlerce balık, kuş türü yok olmakta, ekolojik denge bozulmaktadır. Erozyon olayı hızlanmakta, verimli tarım alanları hızla yok olmaktadır. Kuraklık daha sık ortaya çıkmaya başladı ve kalıcı olmaya başladı. İklim değişikliği nedeniyle sıcaklık artmakta, toplam yağış miktarı düşmektedir. Su kaynakları hızla kurumakta, küresel ısınma kendini göstermektedir.” 

Tema Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu ise son yıllarda yeşil alanların hızla daraldığını belirterek, “Erzurum’da üzücü bir vaka yaşadık. Yakutiye Medresesi’nin etrafındaki ağaçların, kesilmesini sivil toplum örgütleri ve basın kuruluşları sayesinde önledik ve inşallah Yakutiye Medresesi hep yeşil kalacak” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 18:07:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?