6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Erzurum dünyaya açıldı

1988’de Kanada’nın Calgary kentinde Kış Olimpiyatları’nın yapıldığı günlerde Özel İdare’ye ait tek bir tesisinin bulunduğu Palandöken Kış Sporları ve Turizm Merkezi’nde, aradan geçen 20 yıllık sürede hayal edilenlerin çok üzerinde bir performansa ulaşıldı.


1988 yılında 245 yatak kapasitesi bulunan ve 1989 yılı sonuna kadar bu kapasitenin 555 olması hedeflenen ve 10 yılda 70 milyar liralık yatırım öngörülen Palandöken’de günde 30 bin kişinin aynı anda kayak yapabilmesi hedeflenmişti. Dönemin Valisi Recep Birsin Özen’in katıldığı törende yaptığı konuşmada verdiği bu detaylar günümüzle karşılaştırıldığında ilgi çekici. O günlerde Palandöken’de Gençlik ve Spor, Maliye, Özel İdare ve Kayak Kulübüne ait küçük çaplı konaklama tesisleri bulunuyordu.


XVII.1988 Calgary Olimpiyatı: 13-28 Şubat 1988 tarihleri arasında Kanada’nın kış spor merkezi olan Calgary’de düzenlendi.Bu olimpiyata 57 ülkeden 313’ü bayan bin 801 sporcu katıldı.Açılış ise Kanada Genel valisi Jeanne Sanve tarafından yapıldı.

GÜNÜMÜZ PALANDÖKEN’İ
Aradan geçen 20 yılda Erzurum Palandöken Dağı’nda hem tesislerin sayısında önemli bir artış yaşandı, hem de kayak tesislerinin kapasite ve teknik konumları geliştirildi. Telesiyej bulunan dağda bugün, gondol lift, otellere ait , telesiyejler ve liftler de çalıştırılıyor. Yurt içi ve yurt dışından on binlerce turist ve sporcunun ağırlandığı Palandöken aynı zamanda bir çok ulusal ve uluslar arası yarışmaya da ev sahipliği yapıyor. Palandöken’de son 20 yılın en büyük kazanımı ise 2011 Ocak ayında yapılacak olan 25.Dünya Üniversite Kış Oyunları. 2009 oyunlarını Çin’in Harbin Kenti’ne kaptıran Palandöken’de 2011 Dünya Üniversite Oyunları’nın yapılacak olması, hem sportif hem de turizm açısından gelinen noktayı gözler önüne serdi. Palandöken’de 2011’nin başarıyla tamamlanmasının ardından Dünya olimpiyatları için aday olunması bekleniyor. 2011 Dünya Üniversite Oyunları için harcanacak miktar ise 1988 ‘de düşünülen rakamların çok üzerinde.


2011 DÜNYA ÜNİVERSİTELER ARASI KIŞ OYUNLARI
Erzurum Valiliğinin , 2011 Dünya Üniversite Kış Oyunları raporundaki bilgilere göre, her yıl ağırladığı çok sayıdaki yerli ve yabancı turistle övünen ve Türkiye'nin Turizm Merkezlerinden olan Erzurum'da yapımı devam eden konaklama tesisleri ile birlikte yatak kapasitesi toplam 8 bine ulaşacak.


Palandöken Kayak Merkezinde bulunan 5 yıldızlı bir otel FISU karargahı olarak belirlenecek. FISU Ailesinin kalacağı bu otelde istenen tüm gereksinimler en üst konfor ve kalite düzeyinde karşılanacak. VIP'ler için Palandöken dağında bulunan 5 yıldızlı oteller ayrılacak. Hakemler ve uzmanlar için de Palandöken dağında bulunan iyi kalitedeki oteller sunulacak. Yarışmacılar ve görevliler için barınma tesisi olarak Atatürk Üniversitesi içerisinde olan ve tek bir yerde konuşlanan Oyunlar Köyü kullanılacak. Oyunlar Köyünün toplam yatak kapasitesi 8 bin olup; restorant, medya merkezi, akreditasyon merkezi, buz sporları alanları ile antrenman alanları da Oyunlar Köyü içerisinde bulunacak. Her iki kişiye bir odanın sağlanacağı köyde, odalarda FISU standartlarına uygun istenen malzemeler ve olanaklar sürekli olarak sağlanacak. Oyunlar köyünde bankalar, büro ve sağlık odaları, ücretsiz internet imkanı, marketler, toplantı odaları, polis karakolu, posta hizmetleri birimi vb. tüm birimler mevcut. Oyunlar Köyünde kalan yarışmacılar ve görevliler Üniversite'nin fitness center, yüzme havuzu, spor merkezleri, sanat galerisi, tiyatro, eğlence alanları gibi imkanlarından yararlanabilecek.


Kayak yarışmaları, Snowboard yarışmaları ve kayakla atlama yarışmaları Palandöken dağında bulunan ve yaptırılacak olan tesislerde gerçekleştirilecek. Sporcular ve görevlilere ayrılan konaklama mekanı Oyunlar köyünde olacağından aşağıdaki mesafe tablosu buna göre ayarlandı. Ayrıca tüm liftler ve diğer kayak ekipmanları da 2006 yılından itibaren sürekli olarak bakıma tabi tutuluyor ve yenilemeler devam ediyor.


PALANDÖKEN

Erzurum ili Türkiye'nin en yüksekte kurulan illerinin başında geliyor. Erzurum neredeyse yılın 6 ayı karlarla örtülü. Palandöken dağı normal kış şartlarında 2-3 metre kar yağışı alıyor. Erzurum’da hakim rüzgar yönü ise güney ve batı yönlerinde. Palandöken, Erzurum ilinde bulunan 3185 metre yüksekliğindeki tektonik tipte bir dağ. Erzurum’un güneyinde bulunan Palandöken Dağı, Doğu Batı yönünde uzanıyor. Palandöken dağı 1950 metre yükseklikteki Erzurum’un hemen bitişiğinde .Palandöken dağı dağcılık sporu açısından da dik parkurları ve sert kış şartlarında ilgi çekiyor.


PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ


Palandöken Kayak Merkezinde kayak alanı 2200 metre ile 3176 metre yükseklik kuşağı üzerinde yer alıyor. Palandöken Kayak Merkezi kayak sporu için ideal toz kara sahip. Kayak sezonu Aralık ayında başlayıp ve mayıs ayı sonuna kadar sürüyor. Palandöken Kayak Merkezi gerek pistlerinin uzunluğu ve gerekse zorluk dereceleri ile ülkemizin ve dünyanın önemli merkezleri arasında yer alıyor. Toplam pist uzunluğunun yaklaşık 28 kilometre olduğu Palandöken Kayak Merkezi’nin en uzun pisti 12 kilometre. Palandöken Kayak Merkezi’nde slalom ve büyük slalom yarışmaları için 2 adet tescilli kayak pisti bulunuyor. Palandöken’de 5 adet toplam 4 bin 500 kişi/saat kapasiteli telesiyej, 1 adet 300 kişi/saat kapasiteli teleksi, 2 adet toplam bin 800 kişi/saat kapasiteli baby lift ve 1 adet bin 500 kişi/saat kapasiteli gondol lift kayak severlere hizmet veriliyor.


PALANDÖKEN OTELLERİ


Palandöken Kayak Merkezinde 4 ve 5 yıldızlı otellerde konaklama imkanı mevcut. Ayrıca günübirlik tesisler, kafe ve lokantalar bulunuyor. Palandöken Kayak Merkezinde kayak malzemesi kiralama ve kayak dersleri alma imkanları bulunuyor. Palandöken Kayak Merkezinde; Dedeman Palandöken, Polat Palandöken, Palandöken Palan ve Dedeman Palandöken Ski Lodge otelleri ile Erzurum Kayak Kulübü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü, Kızılay, Atatürk Üniversitesi ve DSİ’ye ait çeşitli özelliklere sahip tesisler bulunuyor. Bunların dışında Palandöken Kayak Merkezine çok yakın olan şehir merkezindeki otellerden de yararlanma imkanı mevcut.


PALANDÖKEN’E ULAŞIM


Erzurum'a Ankara ve İstanbul'dan her gün uçak seferleri bulunuyor. Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum hava limanına yalnızca 10 dakika mesafede. Kış mevsimi boyunca şehir merkezinden otobüsü seferleri bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2008 Pazar 15:39:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
merve nur akın IP: 78.160.156.xxx Tarih : 30.12.2008 19:24:15

dağda buz pistinin açılmasını istiyorum.biz havuz başında kaymak istemiyoruz.