6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Erzurum Kongresi'nin 89. yıldönümü

Erzurum Kongresi'nin 89. yıldönümü Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın katıldığı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bakan Akdağ, "Milli Mücadele'nin kendi geleceğini tayin ettiği bugün idrak ediliyor" dedi.

Milli Mücadele hareketinin başlamasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında önemli bir basamak olan ve 23 Temmuz 1919'da yapılan Erzurum Kongresi'nin 89. yıldönümü kutlamaları Havuzbaşı'ndaki Atatürk anıtında çelenk koyma töreni ile başladı.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum Kongresi'nin Milli Mücadele'nin kendi geleceğini tayin etmesi anlamına geldiğini söyledi. Akdağ, ''89 yıl önce bu kongrede alınan kararlarla, milletimizin özgürlük manifestosu ortaya konulmuştur. Kongrenin dikkat çeken en önemli yönü milli iradeye ve demokrasiye yapılan vurgudur. Yine bu kongrede manda ve himayenin kabul edilemeyeceği tüm dünyaya ilan edilmiştir" şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise, bağımsızlık sevdalılarının yürüyüşünün Erzurum'dan başladığını belirterek, "Bu büyük günün yıldönümü memleketimize kutlu olsun. Erzurum Kongresi, Anadolu üzerindeki kurtuluş hareketinin birlik ve beraberliğinin sağlandığı karar toplantısıdır. Erzurumlular, Cumhuriyet'e, Atatürk İlke ve İnkılapları'na bağlılığını her zaman göstermiştir" İfadelerini kullandı.

Havuzbaşı'ndaki tören erkek bar ekibinin gösterisi ile son buldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Sergi Salonu'nda Atatürk ve Erzurum konulu sergiyi gezen il yöneticileri, ardından öğrenciler ile birlikte bayrak yürüyüşü gerçekleştirdi.

23 Temmuz Saygı Korteji çerçevesinde Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum Valisi Sami Bulut, Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Osman Ünlü, kamu kurumlarının amirleri, dev bayrak ile birlikte Cumhuriyet Caddesi, Tebrizkapı, Taşmağazalar ve Gürcükapı üzerinden yürüyerek kongrenin yapıldığı tarihi binaya geldi.

Kongre binası önünde düzenlenen törende ise tarihi Erzurum Kongresi temsili olarak canlandırıldı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 15:43:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?