7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Erzurum Lisesi 119 yaşında

Erzurum Lisesi geleneksel ayran aşı şöleni 28 Haziran’da yapılacak.

Erzurum Lisesi Kültür Eğitim Vakfı Başkanı Prof. Dr. Adnan Okur, yaptığı açıklamada, 28 Haziran’da saat 19.00’da okul bahçesinde düzenlenecek ayran aşı şölenine tüm mezunları davet etti.

Erzurum Lisesi 1889 yılında kuruldu. 1889 yılında bugünkü Şair Nef'i İlköğretim Okulu’nun bulunduğu binada Erzurum İdadisi adıyla kurulan okul , 1913 yılında Erzurum Sultanisi, 1922 yılında da Erzurum Lisesi adını aldı. Bugünkü binasına 1939 yılında taşınan Erzurum Lisesi'nin bahçesine o yıllarda ilk kez Atatürk büstü yaptırıldı.. Havuz baş’ındaki Atatürk anıtı yaptırılıncaya kadar Erzurum’da bütün kutlama ve anma törenleri bu büst önünde gerçekleştirildi.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında öğretmen ve öğrencisi ile birlikte yurt savunmasında omuz omuza savaşanlardan çok sayıda şehit verildi. Gazi olarak geri dönenler ise eğitim öğretim faaliyetlerine devam etti. Erzurum Lisesinden yetişenler gerek Kurtuluş Savaşı sırasında, gerekse yeni Türk Devleti'nin kuruluş yıllarında gösterdikleri başarılı hizmetleri ile Mustafa Kemal Paşa'nın dikkatini çekti. Atatürk, Cumhuriyet kurulduktan sonra zamanın güçlü yönetici ve öğretmenlerini bu okula tayin ettirirken, 1924 yılında Erzurum'a gelişlerinde okulu ziyaret etti. Atatürk'ün Erzurum Lisesine tayin ettirdiği öğretmenler arasında Cevat Dursunoğlu, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ziyaaddin Fahri Fındıkoğlu, Sıtkı Dursunoğlu, Ahmet Somunoğlu bulunuyor. Bugüne kadar 60 binin üzerinde mezun veren Erzurum Lisesi, ülkemizdeki 208 Müfredat Laboratuar Okulu'ndan birisi. 2005 yılındı ismini korumak suretiyle Anadolu lisesi unvanını aldı.

Toplam 6 laboratuvar, 670 kişilik konferans salonu ,120 kişilik seminer salonu, 80 kişilik kütüphane ve Necip Çadırcı Cumhuriyet Eğitim Müzesi Milli Eğitim Teknolojileri müzesi ile eğitim ve öğretime devam ediyor. Okuldan 119 yılda çok sayıda eğitimci, sanatkar, bürokrat ve siyasetçi yetişti.

.
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2008 Perşembe 18:29:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?