7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Erzurum nefes alamıyor!

ERZURUM NEFES ALMAKTA ZORLANIYOR

Son yılların en sıcak kışının yaşandığı Erzurum’da sabah ve akşam saatlerinde yoğunlaşan hava kirliliği, vatandaşın sağlığını ciddi biçimde tehdit etmeye başladı.

‘İnversiyon tabakası’ denilen ve çıplak gözle görülebilen kirlilik katmanının adeta karabulut gibi üzerine çöktüğü kentte, hava kirliliği insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor.

Palandöken Kayak Merkezi’nden bakıldığında kentin üzerinin kara bir bulutla kaplı olduğunun görüldüğünü belirten uzmanlar, iklim koşulları, kalitesi düşük ve kükürt oranı yüksek ucuz yakıtların pisaya sürülmesinin hava kirliliğini artırdığını belirtti. Son 30 yılın en sıcak Aralık ayının yaşanmasına karşın oluşan hava kirliliğinin kaygı verici olduğunu ifade eden uzmanlar, “Çıplak gözlede görülebilen İnversiyon tabakası denilen kirlilik katmanı kent merkezinin üzerine karabulut gibi çökmüş. Vatandaşlar, 20 lira daha ucuz diye düşük kalorili kömüre yönelmemeli. Çünkü çıra gibi yanan ve is çıkaran kömürler, ısıtmadığı gibi havayı da kirletiyor. Yani halk kendi parasıyla zehirleniyor” diye konuştu.

YAŞLI VE ÇOCUKLAR SOKAĞA ÇIKMASIN"

Hava kirliliğinin özellikle yaşlıları olumsuz yönde etkilediğini dile getiren uzmanlar,

“Soğuk ve kirli hava, mevcut hastalıkları artırdığı gibi, kronik bronşit, astım ve nefes darlığı olan kişilerde ciddi problemlere yol açıyor. Nefes darlığı, sürekli öksürük ve göğüste yanma ilk belirtiler olarak ortaya çıkıyor. Özellikle yaşlılar, çocuklar, hamile kadınlar, üst solunum yolu rahatsızlığı olanlar ve sigara içenler kirli havalarda kesinlikle dışarı çıkmamalı. Eğer çıkmak zorunda kalırlarsa, mutlaka atkı veya maske ile korunulmalıdırlar. Yakın zamanda kalp krizi geçirmiş kişiler ve kalp rahatsızlığı olanlar kirli havadan mutlaka korunmalılar" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2010 Salı 10:44:05
Güncelleme :28 Aralık 2010 Salı 11:03:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?