7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Erzurum Üniversitesi'nde kavramlar tartışıldı

Erzurum Üniversite Kitabevi Pazar Söyleşilerinde 'Aydın, Entelektüel ve Oryantalizm Kavramlarını Nasıl Okumalı?' konusu ele alındı.

Yar. Doç. Dr. Müslüm Akdemir'in yönettiği programda Prof. Dr. Kamil Aydın; 'Aydın, Entelektüel ve Oryantalizm Kavramları'nı ele aldı.

Prof. Dr. Kamil Aydın, entelektüel olarak tanımlanacak bir kişinin hak adalet ve hakikat adına risk üstlenmesi gerektiğini belirterek "Entelektüel olmak, hak ve doğru bildiği bir şeyi sonuna kadar savunan, birikim sahibi, bildiklerini harmanlayan, halkla iç içe olan onların sorunlarına sahip çıkan, nesnel, objektif, mutlak olanın peşinde koşan, demokratik, muhalif, sorgulayıcı, eleştirel bakan, biraz da amatör bir ruha sahip olmaktır. Aynı şekilde entelektüel; çözüm üretmeye çalışan, bilen öğreten, araştıran, sorgulayan ve sorgulatan, kendi halkını ve kültürünü iyi tanıyan cesur bir kişidir. Söylediklerinin arkasında olan, yaşanan sorunlardan huzursuzluk duyan, yürekli ve aynı şekilde akil olan bir insandır. Kültürümüzde münevver olarak da kullanılan aydın ve entelektüel kavramları çoğu zaman eş anlamlı birer kelime olarak kullanılmakta; ancak entelektüel kavramı daha genel ve köklü bir kavramdır."dedi.
Kamil Aydın, antidemokratik ortamlarda entelektüelin yetişmeyeceğini, entelektüel olmanın ciddi bir sorumluluk gerektirdiğini söyledi.

Kamil Aydın, oryantalizm kavramının doğuşunun, batının doğuyu sömürmekle doğduğunu belirtti. Doğulu insanların bir süre sonra batının kullandığı kavramlarla düşünmeye ve konuşmaya başladığını ve farkına varmadan örneğin; 'İslami terör' veya 'Türkler' gibi bir kavramı kullanırken batılıların ağzıyla bunu yaptığını ifade etti. Batılıların bu tür yorumlarla bizi kendi değerlerimize yabancılaştırmaya çalıştıklarını dile getiren Kamil Aydın batıya karşı durmak için hem batıyı iyi tanımak hem de batının neyi nasıl yaptığını iyi bilmek gerektiğini söyledi.Kamil Aydın;"Gerçek bir aydın ve entelektüel kişi, topluma ön ayak olan, ortak doğruyu ve evrensel doğruyu herhangi bir çıkar gözetmeden savunan tetikteki avcı gibidir."diye konuştu. Entelektüel'in anlaşılamamasından dolayı aynı zamanda mekansız da olabileceğini, kınanabileceğini ancak bunun onu pes ettirmeyeceğini kaydetti.
Kamil Aydın programın bitiminde birey yayıncılıktan yeni baskısı çıkan kitaplarını imzaladı.

..
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2008 Pazar 17:10:21
Güncelleme :25 Mayıs 2008 Pazar 17:24:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?