7
Mayıs
2024
Salı
ERZURUM

Erzurum'a gözlemevi kurulacak

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÖZLEMEVİ, ERZURUM’A KURULACAK

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkiye’nin en büyük ‘gözlemevini’nin Erzurum’a kuracaklarını bildirdi.

Hazırlanan projenin Devlet Planlama Teşkilatı’na sunulduğunu aktaran Prof. Dr. Koçak, “Bu projede gözlem evi sadece Türkiye’nin en büyüğü olmayıp, dünyanın da uzaya açılan 4’üncü önemli penceresi olacak” dedi.

Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden olan, yarım asrı aşan bir geçmişe sahip Atatürk Üniversitesi, 2010- 2011 öğretim yılına merhaba dedi. 18 fakülte, dört yılık 3 yüksekokul, 11 meslek yüksek okulu, 7 enstitü ve 17 araştırma merkezinde 40 bini örgün, 20 bini uzaktan eğitim olmak üzere toplam 60 bin öğrencisi bulunan Atatürk Üniversitesi, bilim dünyasına kattığı çalışmalara yenilerini ekliyor.

Bilimsel üretim noktasında onbinlerce dünya üniversitesi arasında ilk 500’e giren Atatürk Üniversitesi’nin hedefinin önce ilk 100 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Koçak, üniversitenin bu konumuyla ‘Anadolu Kartalı’ ismini hakettiğini ifade etti. Üniversitedeki bilim insanlarının 2009’da SCI, SCI-Expanded ve SSCI kapsamına giren uluslararası bilimsel dergilerde 807 makalesinin yayımlandığını hatırlatan Prof. Dr. Koçak, bu sayı ile Atatürk Üniversitesi’nin Türkiye’deki yüzlerce devlet ve özel üniversite arasında 7’nci sırada yer aldığını dile getirdi.

EN BÜYÜK GÖZLEMEVİ

Deniz seviyesinden 1850 metre yükseklikteki Erzurum’da gözlemevi kurmak için harekete geçtiklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, “Türkiye’nin en büyük gözlemevini kurmayı planlıyoruz. Hazırlanan proje Devlet Planlama Teşkilatı’na sunuldu. Projenin onaylanması durumunda yapılacak gözlem evi sadece Türkiye’nin en büyüğü olmayıp dünyanın da uzaya açılan 4’üncü önemli penceresi olacak” dedi.

Devlet Planlama Teşkilatına sunulan bir diğer büyük çalışamanın ise ‘Yeşil Ev’ projesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Koçak, “Sıfır enerjili yaşam alanlarının oluşturulması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına model olabilecek yeşil ev projesinde nanoteknolojik yöntemler kullanarak yeni nesil güneş pillerinin fabrikasyonunu hedefliyoruz” dedi.

Şu an ülkede ciddi bir sıkıntı alanı oluşturan hayvancılık ve hayvan ürünleri üzerine kapsamlı bir proje yürüttüklerini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Koçak, şöyle devam etti:

“Uygulamaya geçmek üzere olan bu projede hayvancılık sektöründe bölge yetiştiricisi için ilgi uyandıran bir yapının ortaya konulmasını sağlayacak yeni bir tesisleşmeyi içermektedir. Bu yapılanmada hayvan yetiştiriciliği ile birlikte, et ve süt ürünlerinin artırılması ve bu alanda iyi bir konum hedeflenmektedir. Proje kapsamında Veteriner ve Ziraat Fakülteleri çiftçilerin bilinçlendirilmesi için eğitim programları da düzenleyecek. Hububat ve sebze tohumunda yaşanan dışa bağımlılığı azaltmak için yerli tohum konusunda araştırmaların derinleştirmesine ve verimli çeşitlerin geliştirilmesine de gereksinim duyulmaktadır. Son zamanlarda üniversitemiz bölgede faaliyet gösteren araştırma kurumlarıyla işbirliğine gitmiş ve yaklaşık 400 dekarlık arazide hububat alanında sertifikalı tohum üretim faaliyetlerine başlamıştır. Ayrıca bölgeye hizmet verecek bir Gıda Analiz Laboratuarı kurulacaktır.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK GÖZLEMEVİ, ERZURUM’A KURULACAK
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2010 Çarşamba 10:30:03
Güncelleme :13 Ekim 2010 Çarşamba 10:59:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?