4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Erzurum'a rekor yağış

Kış ve ilkbahar döneminde az yağış alan Erzurum, yaz mevsiminde rekor düzeyde yağış aldı.

Haziran ayında metrekareye 76.2 kilogram yağış düştü.
Son 60 yılın en yağışlı yaz mevsimi geçiren Erzurum, 2009 yılına oldukça kurak bir sezonla başladı. Uzun yıllar ortalaması 16.5 kilogram olan yağış miktarı Ocak ayında 2.3 kilograma kadar düştü. Geçtiğimiz yıllarda 22.6 kilogram olan Şubat ayı yağış miktarı ise 2009 Şubat ayında 18.8 kilogram olarak gerçekleşti. Mart ayında yağış miktarı artan Erzurum’da 43.7 kilogram olan ortalama yağış miktarı bu ayda 51.1 kilograma yükseldi. Nisan ve Mayıs aylarında yağış oranlarında önemli oranda azalmanın yaşandığı ilde Haziran ayı içerisinde rekor düzeyde yağış yaşandı. Uzun yıllar ortalamasında 38.4 kilogram olan yağış miktarı 2009 Haziran ayında rekor bir artış ile 76.2 kilograma yükseldi. Uzun yıllar ortalaması 23.2 kilogram olan Temmuz ayındaki yağış miktarı ise 29.2 olarak gerçekleşti.


Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrettiği Erzurum'da, son 60 yılın en yağışlı ve nemli yaz mevsimini yaşanıyor. Küresel ısınma faktörüne rağmen, yaklaşık beş aydan beri gün aşırı yağmur yağarken, geceleri sokağa çıkmak isteyen vatandaşlar hırka yada kazak giymek zorunda kalıyorlar.
Meteoroloji Bölge Müdürü Bünyamin Çamkerten, yağışların yerel olduğunu ve yörenin iklim yapısından kaynaklandığını söyledi. Kentin gün içinde yeteri kadar ısınmadığını akşam saatlerinde de hava sıcaklıklarının düştüğünü belirten Bölge Müdürü Çamkerten, "Erzurum Haziran ayında 21, Temmuz ayında ise 11 gün yağış aldı. Yağışlar nedeniyle nem oranı da geçen yılın Temmuz ayına oranla yüzde 7.1 oranında arttı" dedi.


Temmuz ayında günlük hava sıcaklığının ortalama 22 - 24 derece olduğu Erzurum adeta Karadeniz gibi yağış almaya başladı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü istatistiklerine göre, son 60 yılın en yağışlı ve nemli yaz mevsiminin yaşandığı kente metrekareye bu yıl Ocak'ta 2.3, Şubat'ta 19.8, Mart'ta 51.1, Nisan'da 42.3, Mayıs'ta 43.2, Haziran'da 76.2, Temmuz ayında ise 29.2 kilogram yağış düştü. Sıcaklıkların gece 6 - 8 dereceye kadar düştüğü Erzurum'da nem oranı da Temmuz ayında yüzde 57.9 oranında arttı.


Özellikle Haziran ve Temmuz ayındaki yağış ve nem oranlarının mevsim normallerinin üzerinde olduğunu belirten Meteoroloji Bölge Müdürü Bünyamin Çamkerten, yağışların yörenin iklim yapısından kaynaklandığını bildirdi. Kentte yerkabuğunun gün içinde yeteri kadar ısınamadığını akşam saatlerinde de 6 - 8 dereceye kadar düşen hava sıcaklarının insanları şaşırttığını dile getiren Bölge Müdürü Çamkerten, "Bu durum akşam saatlerinde havanın açık olmasından kaynaklanıyor. Havada yeryüzünün yorganı olarak kabul edilen tek bir bulut bile bulunmuyor. Bu da hava sıcaklığını düşürüyor. Erzurum özellikle son üç ayda 'yerel yağış'ların etkisi altına girdi. Bu 15 - 20 yılda görünen bir durum. Haziran ayında 21, Temmuz ayında ise 11 gün yağış alan kentte haliyle nem oranı da arttı. Geçen yıl Temmuz ayında yüzde 53.7 olan nem oranı, bu yıl yüzde 57.9'a ulaştı" diye konuştu.
 

İha
Yayın Tarihi : 4 Ağustos 2009 Salı 14:51:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?