9
Mayıs
2024
Perşembe
ERZURUM

Erzurum'da 1. Dadaş Film Festivali

Erzurum'da, 24-26 Kasım tarihleri arasında Dadaş Film Yapım Şirketi tarafından "1. Dadaş Film Festivali" düzenlenecek. 

Şirket sahibi babası Cahit Gürpınar'ın hayali olan film festivalini gerçekleştirecek olmanın sevincini yaşadığını belirten Nil Gürpınar, festivalin doğuda ve Erzurum'da uzun metraj ve belgesel filmlerin gösterileceği ilk festival olacağını söyledi. 

3 gün sürecek festivalde, Anadolu ve doğuda çekilmiş filmlerin gösterileceğini söyleyen Gürpınar, festivalde ayrıca afiş sergisi, fotoğraf sergileri, dia gösterileri, sinema ve fotoğraf söyleşilerinin de yer alacağını kaydetti. 

Projeyle, tarihi ve coğrafi önemi olan Erzurum'a kültür hizmeti götürmek istediklerini ifade eden Gürpınar, "Kentimize kültürel ve ekonomik olarak büyük katkı sağlanacağına inandığımız bir ilki gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz. İlk yıl ulusal nitelikte olacak Dadaş Film Festivali'nin, diğer yıllarda uluslararası nitelik kazanması için çalışılacağız" dedi. 

Kültür Bakanlığı, Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ve Palandöken Belediyesi'nce desteklendiği belirtilen festivalde Şahin Gök'ün "Kızılırmak Karakoyun", Lütfi Akad'ın "Hudutların Kanunu", "Gökçe Çiçek", Halit Refiğ'in "Vurun Kahpeye", "Bir Türk'e Gönül Verdim", Ertem Göreç'in "Kızgın Delikanlı", Yücek Çakmaklı'nın "Sahibini Arayan Madalya", Metin Erksan'ın "Susuz Yaz", Memduh Ün'ün "Zıkkımın Kökü", Yılmaz Atadeniz'in "Kafkas Kartalı", Baha Gelenbevi'nin "Barbaros Hayrettin Paşa" isimli uzun metrajlı filmleri gösterilecek. Festival kapsamında, Necip Sarıcı'nın "Dua Taneleri", Atatürk Üniversitesi'nin "23 Temmuz", Suha Arın'ın "Safranbolu Evleri", Ertem Göreç'in "Erzurum'dan Gelen Ses", Hilmi Etikan ve Nil Gürpınar'ın "İlhan Arakon Belgeseli", Oğuz Makal'ın "Eğitim Tarihinin Sessiz Kahramanları Eğitmenler" ve Sırrı Gültekin'in "Erzurum" belgeselleri perdeye yansıyacak. 

Festivalde ayrıca, Necip Sarıcı'nın Türk sineması film arşivi ve fotoğraf arşivi, Nevzat Çakır ve Lütfi Günaydın'ın "Karma Erzurum", Lüfti Günaydın'ın "Mardin" dia gösterisi, Haluk Çobanoğlu'nun "Sarı Çerçeveli İşler" ve "Newyork" isimli dia gösterileri de sunulacak. Dünya Yayınları'nın bir kitap reyonu açacağı festivalde, Dadaş filmin yapımcılığını üstlendiği "Hudutların Kanunu", "Kızılırmak Karakoyun" ve "Zalimler" gibi bazı Yılmaz Güney filmleri de gösterilecek. 

Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi, İletişim Fakültesi, Cafe de Cinema, Dadaş Sineması salonların da gerçekleştirilecek festivale, Halit Refiğ, Selda Alkor, Göksel Arsoy, Yücel Çakmaklı, Sırrı Gültekin, Mehmet Dinler, Ayla Karaca, Nevin Aypar, Yılmaz Atadeniz, Şahin Gök, Nevzat Çakır, Lütfü Günaydın, Haluk Çobanoğlu, Necip Sarıcı, Mevlüt Koçak, Nevin Dal, Prof. Dr. Suat Sezgin, Prof. Dr. Kurtulaş Kayalı, Prof. Oğuz Makal, Atilla Dorsay, Burçak Evren, Vadullah Taş, Kültür Bakanlığı'ndan Selahattin Ertaş, Hüseyin Ülger, Nejat Gökçe, Okan Yüce, Şuayip Kanaat, Sare Doğan gibi birçok yönetmen, sanatçı, bilim adamı ve bürokrat katılacak.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2006 Pazar 12:32:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hanifi POLAT IP: 85.96.70.xxx Tarih : 14.11.2006 19:26:07
ddialı Filmler var, hadi bakalım.. Bunlar sanat değeri olan filmler öyle azımsanacak şeyler değil gerçekten. İyi organizasyon..