6
Mayıs
2024
Pazertesi
ERZURUM

Erzurum'da eğitimin durumu

Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hülya Çıngı, Erzurum'un eğitim olanakları açısından ilköğretimde zayıf, ortaöğretimde ise geçer not aldığını bildirdi. Prof.Dr. Çıngı, öğretmen ve derslik konusunda fazla sıkıntısı olmayan Erzurum'un eğitimde laboratuarlara ihtiyacı bulunduğunu kaydetti. 

Türkiye'de il ve ilçelerin eğitim olanakları konusunda bir araştırma yapan Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hülya Çıngı, 923 ilçeyi kapsayan araştırma sonuçlarını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006-2007 verilerini temel alarak çalışma yapan Prof.Dr. Hülya Çıngı, eğitim olanaklarıyla ilgili olarak ilçelere 10 puan üzerinden gruplara ayırdı. Eğitim olanakları en iyi olan ilçeleri 9-10'luk gruba ayıran Çıngı, gelişmişlik düzeyi iyi olanları 7-8'lik gruba, orta olanları 5-6'lık gruba, gelişmemiş olanları 3-4'lük gruba ve hiç gelişmemiş olanları da 1-2'lik gruba ayırdı. İlçeleri gelişmişlik düzeyine göre sınıflandıran Prof.Dr. Çıngı, eğitim için önemli olan 24 göstergeye araştırmasını yaptı. Prof.Dr. Çıngı, ilçelerin öğretmen, derslik, bilgisayar, laboratuar sayısı, kütüphane sayısı, ilk ve orta öğretimde sınıflara düşen öğrenci, birleştirilmiş sınıflar gibi bir çok konuyu araştırdı. TÜBİTAK'tan da destek alan Prof.Dr. Çıngı, araştırma sonuçlarını Erzurum'da açıkladı. 

Türkiye'de bulunan 923 ilçeyi ilköğretim olanaklarına göre sıraladıklarını ifade eden Prof.Dr. Hülya Çıngı, Ankara'nın Çankaya, Çankırı'nın Arkacalar ve İstanbul'un Kadıköy ilçesinin ilk 3 sırayı aldığını söyledi. İlköğretimde gelişmemiş ilçelerin ise Adıyaman'ın Gerger ilçesi ile Van'ın Başkale ilçesi olduğunu kaydeden Çıngı, Erzurum'un ilçelerinin durumunun da iç açıcı olmadığını bildirdi. 

İlköğretim olanakları bakımından en gelişmiş ilçenin Erzurum merkez ve İspir olduğunu kaydeden Prof.Dr. Çıngı, merkez ilçe ve İspir'in orta grup olan 5. grupta yeraldığını ifade ederek, "Pazaryolu, Uzundere, Oltu, Tortum ve olur ilçeleri 4. not grubunda. Aşkale, Narman, Pasinler Hınıs, Horasan, Ilıca ve Şenkaya ilçeleri 3. grupta, Çat ve Karaçoban 2. grupta, Köprüköy, Karayazı,. Tekman hiç gelişmemiş ilçe grubunda. Erzurum'un ilçelerinden sadece il merkezi ve İspir ilçesi orta grupta yeraldı. Diğer ilçelerin durumu kötü" dedi. 

ORTAÖĞRETİM BİRAZ DAHA İYİ
Ortaöğretimde eğitim olanaklarına göre Erzurum'un ilçelerinin biraz daha iyi durumda olduğunu belirlediklerini kaydeden Çıngı, Milli Eğitim Bakanlığı verilerinde Uzundere, Çat ve Tekman'la ilgili bilgiler olmadığı için bu ilçelere yer veremediklerini kaydetti. Ortaöğretimde Pazaryolu ilçesinin 8-7'lik iyi gelişmiş gruptaki ilçeler arasında yeraldığını, il merkezinin 7. grupta, Oltu'nun 6. grupta bulunduğunu vurgulayan Çıngı, Tortum'un 6, Hınıs ve Narman'ın 5. grupta, Pasinler, İspir ve Horasan'ın 4. grupta, Aşkale, Köprüköy, Ilıca, Şenkaya ve Karaçabon'ın ise 3.nolu gelişmemiş ilçeler grubunda bulunduklarını vurguladı. 

Erzurum'da eğitimin en önemli sorunlardan birinin birleştirilmiş sınıflar olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Hülya Çıngı, birleştirilmiş sınıflarda okuyan öğrencilerin normal öğrencilere oranının yüzde 24.78 olduğunu açıkladı. Çıngı, Erzurum'un bu rakamla Türkiye ortalamasının da çok üzerinde bulunduğuna dikkat çekti. 

ÖĞRETMEN VE DERSLİK İYİ
Öğretmen başına düşen öğrenci sayısında Erzurum'un Türkiye ortalamasına yakın olduğunu kaydeden Çıngı, derslik konusunda da önemli sıkıntının olmadığını bildirdi. Bilgisayar başına düşen öğrenci konusunda da rakamların Türkiye ortalamasına yakın olduğunu ifade eden Çıngı, dil laboratuarlarında da önemli sıkıntı olmadığını belirlediklerini söyledi. OKS ve ÖSS dershanelerinde sıkıntı olmadığını, Erzurum'un bu alanda çok iyi durumda olduğunu ifade eden Çıngı, eğitim olanaklarında Türkiye ortalamasının yakalanması için şu gelişmelerin yaşanması gerektiğini kaydetti: "Yaptığımız araştırmalar sonucunda bir rapor çıkardık. Buna göre Erzurum'da ilköğretim olanaklarının biraz daha iyi olması için 795 öğretmen ve bin 75 dersliğe ihtiyacı bulunuyor. İlköğretimde ayrıca 941 bilgisayar ile bilgayasar laburatuvarları, fen laboratavurları ve kütüphane gerekiyor. Ortaöğretimde 697 dersliğe ihtiyaç var. Öğretmen konusunda fazla bir sıkıntı yok. Ancak Fen laboratuarları ile dil laboratavuları yapılması gerekiyor." 

TAVSİYELER
Araştırma sonuçlarına göre Erzurum eğitimi için bazı tavsiyelerde bulunan Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hülya Çıngı, şunları ifade etti: "Erzurum'da ilköğretim olanakları iyi ilçe yok. Merkez ve ispir ilçeleri diğer ilçelerde daha iyi. İlköğretim okullarının bilgisayar yönünden desteklenmesi gerekiyor. Birleştirilmiş sınıfların yaygın olması çok kötü. Bunun sona erdirilmesi yada kademeli olarak azaltılması için düzenleme yapılması gerekiyor."

iha
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2008 Pazartesi 13:00:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?