8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Erzurum'da esrarengiz Kur'an Dağı

Erzurum'un Narman İlçesi'nde bulunan Kur'an Dağı'ndan, Kur'an-ı Kerim yaprakları çıkıyor. 

İlçenin Tuzla Mahallesi'nde bulunan Kur'an Dağı, esrarengiz özelliğiyle görenleri şaşırtıyor. Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Narmanlılar tarafından Ruslar'ın yakmaması için dağdaki mağaradan aşağı atıldığı ileri sürülen Kur'an-ı Kerim yaprakları ve Arapça dini kitaplar, yağmur sularının dağı aşındırmasıyla birlikte gün ışığına çıktı. "Mushaf Dağı" olarak da bilinen ve adı Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Kur'an Dağı adı verilen dağa, daha sonra vatandaşlar tarafından da eskimiş ve yırtılmaya yüz tutmuş Kur'an-ı Kerim ve dini kitaplar bırakılmaya başlandı. Son 20 yıla kadar süregelen bu geleneği ise artık yaşlılar dışında kimse bilmiyor. 

Narmanlılar, dağda sadece Kur'an-ı Kerim değil, önemli dini kitaplar ve tarihe ışık tutacak bilgilerin de bulunduğu belgeler olduğuna inanıyor. Dağın incelenmeye alınmasını ve kazı yapılmasını isteyen Narmanlılar, Aşık Sümmani ve Ethem Baba ile ilgili bilgilerin de bulunduğu kitaplara ulaşılabileceğini dile getirdi. Fatih Düzavcı, giriş kısmı oldukça dar olan mağarada yaptığı incelemede birçok eskimiş Kur'an-ı Kerim sayfaları ve Arapça yazılı yapraklara rastladığını söyledi. 

İlçe sakinlerinden 75 yaşındaki Ebubekir Demirci, savaş yıllarında Kur'an-ı Kerimler'in bu dağdan içeri atıldığını ve eskimiş dini kitaplar ile Kur'an-ı Kerimler'in yıllarca dağa bırakıldığını belirtti. 

















İHA
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2006 Pazartesi 15:51:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?