4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Erzurum’da hayvancılık geriliyor

ERZURUM’DA HAYVANCILIK GERİLİYOR

Erzurum Tarım İl Müdür Vekili Uysal Fayetorbay, bölge hayvancılığının yüzde 31 oranında azaldığını bildirdi.

Erzurum İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı oturumuna katılarak Tarım İl Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi veren Tarım İl Müdür Vekili Uysal Fayetorbay, bölgedeki hayvan sayısının durumuyla ilgili sorular üzerine Erzurum’da büyük ve küçükbaş hayvan varlığının yüzde 31 oranında azaldığını ifade etti. 2000 yılında 547 bin olan büyükbaş hayvan sayısının 2008’de 543 bine, 2000’de 890 bin olan küçükbaş hayvan sayısının ise 650 bine gerilediğini belirten Fayetorbay, rakamların Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden alındığını kaydetti.

HAYVANCILIĞA DESTEK ŞART

Geçmiş yıllarda Erzurum’un sadece bölgenin değil Türkiye’nin et ve süt ihtiyacını karşılamada büyük desteği bulunduğunu belirten Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı kapsamında bölgedeki 9 ilde uygulanacak hayvancılık desteklerinin Erzurum’da da uygulanması gerektiğini belirtti.

Başkan Lütfü Yücelik, GAP bölgesindeki 9 ilde bu alanda yapılacak yatırımlara 3 yıl süreyle yüzde 30 ve yüzde 40 oranında hibe desteği verileceğini ifade ederek, “Erzurum sadece bölgenin değil Türkiye’nin kırmızı et ve süt ihtiyacının karşılanmasına önemli ölçüde katkıda bulunuyordu. Ancak son yıllarda hayvancılık bitme noktasına geldi. Hükümetin Güneydoğu Anadolu illerine sağladığı destekten bizim bölgemiz de yararlanmalıdır. Aksi takdirde, zaten zor günler geçiren sektör daha da zora girecektir.”dedi.

Uygulanan destek programının kapsamının genişletilmesi ya da benzer bir uygulamanın başta Erzurum olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki iller için de yapılması gerektiğini kaydeden Başkan Yücelik şunları belirtti: “Kırmızı et ihracatının dile getirilmesi bile hayvancılığımızın ne kadar kötü günler geçirdiğini görmemize yeter. Girdi fiyatlarının artması üretimin düşmesine, bu da birkaç ay öncesine kadar 9-10 lira olan etin kilosunun 16-17 liraya yükselmesine neden oldu. Mandıralar işleyecek süt bulmakta sıkıntı çekiyor. Kapasitelerinin 3’te 1’i ile çalışıyorlar. Kısacası bunlar sadece Güneydoğu Anadolu illerinin değil, sektörün yoğunlukta olduğu bütün bölgelerin sıkıntısıdır. Bu nedenle hayvancılığa yapılacak destekler sektörün yeniden ayağa kalkmasına yardımcı olacaktır.”

Erzurum ve bölgeyi kalkındırmanın yolunun tarım ve hayvancılığı kalkındırmaktan geçtiğini vurgulayan Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu, “İşsizliği önlemek yada azaltmak için tarım ve hayvancılığını mutlak surette geliştirmek gerekir. Çünkü tarım ve hayvancılık bölgenin en büyük gelir kaynağıdır.”dedi.

ERZURUM’DA HAYVANCILIK GERİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2009 Çarşamba 13:49:01
Güncelleme :25 Kasım 2009 Çarşamba 13:57:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?