8
Mayıs
2024
Çarşamba
ERZURUM

Erzurum'da HES gerginliği

ERZURUM'DA HES GERGİNLİĞİ

Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ile TEMA Vakfı İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu arasında Hidroelektrik Santrali (HES) gerginliği yaşandı.

Vali Öztürk, "Buradaki insanların sıkıntılarını dinlemek zorundasınız" diyen Bedirhanoğlu'na, "Bana işimi mi öğreteceksin?" diye çıkıştı.

Erzurum'un Tortum ilçesinde kurulması planlanan hidroelektrik santrali ile ilgili olarak vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla 'Hidroelektrik Santralleri Paydaş Toplantısı' düzenlendi. Tortum Çok Programlı Lisesi'nde düzenlenen toplantıda söz alan TEMA Vakfı Erzurum Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu ve Vali Sebahattin Öztürk arasındaki sözlü tartışma ise salondaki tansiyonu bir anda yükseltti. Bedirhanoğlu, Çoruh Havzası'nda kurulması planlanan HES'lerin bölgedeki sosyal ve ekolojik dengeyi bozacağını

ileri sürdü. Bedirhanoğlu, halkın bilgisi olmadan su gözelerinin bile satıldığını belirterek, "Buradaki su kaynakları öncelikle burada yaşayanlara, ardından da bize aittir. Yani öncelik buranın insanınındır. Elbette enerji üretimine karşı değiliz. Fakat şu anda yapılan işlem 1980 öncesine ait verilerle harita üzerinden ÇED raporu hazırlamaktan başka bir şey değil. Masa başında hazırladığınız projelerle bölge halkına ve doğaya zarar veriyorsunuz. İnsanların buradan göç etmelerine neden oluyorsunuz" dedi.

Toplantıya katılan vatandaşlara seslenen Bedirhanoğlu, "Size soruyorum, köylerinize gelen oldu mu? Sizlere HES'ler konusunda bilgi veren oldu mu? Kaç yabancı size geldi, bilgi verdi? Kimse gelmedi, biliyoruz. Kusura bakmayın ama kimse milyon dolarları bırakıp da, sizin köylerinizi düşünmez" diye konuştu.

Bedirhanoğlu'nun konuşması alkışlarla kesilirken, devreye Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk girdi. Bedirhanoğlu konuşurken oturduğu yerden kalkarak kürsüye gelen Vali Öztürk, Bedirhanoğlu'nun elindeki mikrofonu alarak konuşmaya başladı. Vali Öztürk, "Değerli arkadaşlar, buraya sizi bilgilendirmek için geldik. İçinizden değerli arkadaşlarınız sizin adınıza konuşmalar yaptılar. Bu salonda aşağı yukarı 200 kişi var. Herkesin görüşü aynı olduğu zaman hepinizi nasıl dinleriz? Bizim buna vaktimiz de yok, böyle

bir şey olabilir mi?" dedi. Işıl Bedirhanoğlu, "Sayın Valim herkesin vakti kıymetli, burada 200 insan konuşuyorsa bunları dinlemek zorundasınız" derken, Vali Öztürk, "Yapmayın ya, işimi sizden mi öğreneceğim?" diyerek çıkıştı.

Yaşanan tartışmanın ardından konuşmasına devam eden Vali Öztürk'ün, HES'ler konusunda yürütülen çalışmalara ilişkin olarak, "Kanunlar çerçevesinde işini yapan kamu görevlilerine engel çıkartmayın, direnç göstermeyin, işlerini yapmalarına engel olmayın. Yoksa bu iş sizin canınızı yakar" şeklindeki sözleri salonda tansiyonu ikinci kez yükseltti. Vali Öztürk'e, "Bizi tehdit mi ediyorsunuz?" diyerek tepki gösteren vatandaşlar, yine Vali Öztürk tarafından yatıştırıldılar. Vali Öztürk, ifadelerinin yanlış

anlaşılmaması gerektiğini kaydederek, "Biz buraya sizin yanınızda olduğumuzu göstermek için geldik. Anlatmak istediğimiz şudur; sıkıntılarınız elbette ki bizim için önemlidir. Çözümü için de gerekli olan ne varsa yapılmalıdır. Ama bu sorunları çözerken, adımlarımız kanunlar çerçevesinde olmalıdır. Kanunlara aykırı iş yapanların elbette canı yanar; haklı konumdayken haksız duruma düşersiniz. Ben size bunu anlatmak istedim" diye konuştu.

Bölgedeki suların sadece yüzde 10'luk kısmının halkın kullanımına bırakılmasına kendisinin de karşı olduğunu dile getiren Vali Öztürk, "Bu konuda siz elbette haklısınız. Ben inanıyorum ki DSİ bu konuda gerekli çalışmaları yapacaktır. Burada size bunun taahhüdünü de vereceklerdir" dedi.

Vali Öztürk daha sonra beraberindeki heyetle birlikte toplantıdan ayrılırken, vatandaşların sorunlarını dışarıda da dinledi.

ERZURUM'DA HES GERGİNLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2010 Pazartesi 19:09:00
Güncelleme :22 Şubat 2010 Pazartesi 22:19:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Yakup ASLAN IP: 62.108.72.xxx Tarih : 23.02.2010 00:42:33

Bunuda gördük''Beyaz adam bir gün paranın yenmediğini anlayacak''Daha ne denirki bu doğal varlık talanına dur demeyin canınız yanar.Ben bir çevreci olarak Toprağına ve suyuna Sahip çıkan sade vatandaş olarah DUR diyorum sayın valim yak canım Ama suyuma Toprağıma dokunma...