4
Mayıs
2024
Cumartesi
ERZURUM

Erzurum'da HES protestosu

Erzurum'un İspir ilçesinde tabi güzelliğiyle dikkat çeken ve birçok nesli tükenmekte olan yabani hayvanın barındığı Aksu Vadisi'ne kurulmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) Alman ve Karadenizli çevre örgütleri ile bilim adamları tarafından protesto edildi.


Vadi ile ilgili süren dava sonucunda verilecek kararda etkili olabilecek bilirkişi heyet raporlarının hazırlanması amacıyla yapılacak keşif tarihinin yaklaşması münasebetiyle toplanan Alman ve Karadenizli çevre örgütleri ile bilimadamları, Aksu Deresi'nin geçtiği köprünün üzerine pankartlar asarak, HES'e olan tepkilerini dile getirdiler.


Alman Erklarung Von Bern çevre örgütü üyesi ve Çoruh Havzası Türkiye Sözcüsü olan Avukat Zeycan Taşdemir Sarıkız, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi ve Eğitim, Enerji, Deprem- Ulaşım Uusal Çalışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Yılmazer ile Karadeniz ve Çoruh Havzası Çevre Dernekleri Başkanı Aksu Vadisi'nde ortak basın bildirisi okudu. 4 köy, 13 mahalle, 9 mezra ve 5 bin kişinin yaşadığı 35 kilometre uzunluğundaki Aksu Vadisi'ne HES kurulmasına karşı çıktıklarını belirten çevreciler,
yetkilileri HES çalışmalarını durdurmaya davet etti. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu alınmadan ve vadide yaşayanlar haberdar edilmeden başlatılan HES inşaatının durdurulması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yılmazer, yapılan çalışmaları ise soykırım ve katliam olarak nitelendirdi.

HES çalışmalarının acilen sona erdirilmesini isteyen Prof. Dr. Yılmazer, "Bugünkü yapılan katliamı o dev makinelerin yaptığı katliamı, soykırım olarak nitelendiriyorum.

Bence barış anında yapılan kıyım ve kırımdır savaş anında yapılan soykırım değildir. Çünkü savaşın mantığı yoktur. Dili olmayan, meramını anlatamayan soyu tükenmekte olan ve bazı duyarlı kesimlerce koruma altına alınan hayvanlarımız ve bitki örtüsünü yok etmek üzere bu bölgeye özgü olan katliam işleniyor. Bu katliamın adı soykırım bunu yapanlara soykırımcı denir" şeklinde konuştu.


Almanyada yaşayan çevreci Zeynep Sarıkız ise Aksu Vadisi'nde yapımına başlanan HES'in bölgedeki doğal yaşamı ve sosyal yaşamını yok saydığını belirtti. Sarıkız, Almanyadaki ve Karadenizdeki çevre örgütleri adına okuduğu basın bildirisinde Aksu Vadisi'ne kurulan HES'e bölge insanını göçe zorlayacağı ve doğal yaşamı sona erdireceği için karşı olduklarına vurgu yaparak, "Aksu Vadisi'ne yapılan HES endemik türlerine büyük zarar veriyor, doğal yaşam alanı etkiliyor bölgede yaşayanları yok saydığı ve sosyal içeriği olmayan bu projenin götürüsü getirisinden fazla" diye konuştu.


Öte yandan, köyün bitki örtüsü bakımından ve vahşi yaşam bakımından zengin olduğunu dile getiren köy sakinleri Aksu Vadisi'nde nesli koruma altına alınan boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak ile üzerinde HES yapılan derede nesli tükenmekte olan kırmızı benekli alabalık ile su samurunun yaşadığını belirttiler.

İha
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2009 Perşembe 13:04:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
doğan aksu IP: 85.106.252.xxx Tarih : 20.07.2009 18:38:38

Sayın site okurlarımızın hepsini bu konulara duyarlı olmaya çağırıyorum yani çevre ve doğaya karşı hep birlikte mücadele yapmalıyız yoksa yakın zamanda ülkemizin yeşillikleri bir bir yok olurken gösterdiğimiz nemelazımcılığımızın bedelini çok ağır öderiz hem ülke olarak hemde gelecek kuşaklara borçlu kalarak dünyadan gideriz çevrenin ve doğanın şakası olmaz intikamı ise çok korkunç olur lütfen yaşanabilir dünya için önce çevre sayğılarımla